Foto: Pieter Hofmann

ROTTERDAM – Curaçao heeft dinsdag het honkbaltoernooi World Port Tournament (WPT) aangegrepen om zichzelf te presenteren. Minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina hield een toespraak op het evenement Baseball Means Business. Hiermee hoopt hij onder meer interesse van investeerders voor het eiland te wekken.

Honkbal, nummer één volkssport in de Verenigde Staten en Zuidoost-Azië, kan een handig middel om binnen zakenrelaties vertrouwen te wekken. Toernooidirecteur Paddy Roomer: “In Japan duurt het soms twee jaar voor je een beetje vriendjes wordt. Via het honkbal heb ik meegemaakt dat Japanse zakenmensen aan het eind van de avond een petje en shirtje hadden gekregen, een arm om elkaar heen sloegen en zeiden: wij zijn vrienden.”

Andruw Jones
Zodoende is Andruw Jones eerder ingezet op een handelsmissie in Japan. Een aantal topmensen aldaar bleek vereerd om hem een hand te mogen geven. Volgens gevolmachtigd minister Anthony Begina kan Curaçao daar meer mee doen. “Recent sprak ik met premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Zij raden ons aan meer gebruik te maken van handelsmissies. We hebben afgesproken dat wij meer betrokken worden bij de missies.”

Martina noemt om die reden (oud-)spelers als Jones, Didi Gregorius en Kenley Jansen in zijn speech. “Wij zien grote mogelijkheden voor de promotie van Curaçao door onze honkballers. Al onze sporters zijn onze ambassadeurs. Denk ook aan onze voetballers die net de Caribbean Cup hebben gewonnen.”

Begina: “Dat moeten we beter organiseren. Nu merken we nog dat we pas kort met dat model werken.”

Major League Baseball
Kenneth Gijsbertha, minister van Financiën: “We hebben onze jongens die in Amerika spelen keihard nodig om sporttoerisme te promoten.” Het is de bedoeling om binnen twee jaar te beginnen met de bouw van een stadion met bijbehorend appartementencomplex op Curaçao. De profhonkballers moeten investeerders warm maken.

Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha poseert met een boek over het Nederlands honkbalteam op de World Baseball Classic. Foto: Pieter Hofmann

Gijsbertha hoopt ook profhonkbalcompetitie Major League Baseball (MLB) naar Curaçao te trekken. De jeugdopleidingen van de MLB-teams trekken zich terug uit het instabiele Venezuela. “Ik ken vier teams die bereid zijn te komen. Ik heb gesproken met de Baltimore Orioles en de San Francisco Giants, die willen zeker. Als wij de middelen bij elkaar krijgen om te werken aan de infrastructuur daarvoor, dan zouden we in vier jaar MLB camps (trainingsweken voor jong talent) organiseren.”

Deze maand komt een Amerikaanse delegatie naar het eiland om te praten over ‘MLB camps’ en het opzetten van een Winter Ball League, een wintercompetitie waarin honkbalprofs zich in de kijker kunnen spelen. Gijsbertha: “Maar het staat of valt met geld voor de infrastructuur. Als Curaçao dat alleen moet doen, wordt het moeilijk. De begroting moet wel sluitend zijn.”

Netwerk
Begina zet vanuit het Curaçaohuis in op relatiebeheer: “Het is mijn opdracht om een band te bouwen met de Curaçaoënaars, en een netwerk in Nederland en Europa op te bouwen met iedereen die het eiland een warm hart toedraagt.”