WILLEMSTAD – Na twintig jaar wordt er weer een verzoek ingediend bij de Curaçaose overheid om de slavenmuur nabij landhuis Siberië te restaureren en tot monument te verklaren. Het initiatief komt van Stichting Nationale Parken die het park Lucha pa Libertat (De strijd om de vrijheid) beheert. “Van de ruïnes kunnen we nog een klein deel van de muur redden en zo het historische deel dat de slaven als erfgoed hebben achtergelaten bewaren”, zegt Lionel Janga van de stichting.
Het gaat hier om een van de langste muren die slaven ooit hebben gebouwd op Curaçao. In de originele staat begint de ‘plantagemuur’ van Siberië bij Tera Kòrá, eindigt bij Krakeel en is bijna drie kilometer lang. Deze muur werd gebouwd om de grens tussen de plantage Siberië en de omliggende plantages aan te geven.
In 1997 lukte het om de muur van Siberië op de monumentenlijst te plaatsen, waarbij er 100.000 gulden beschikbaar werd gesteld om 500 meter muur te restaureren. De muur werd een jaar later weer van de lijst afgehaald, omdat de Eilandsraad van Curaçao niet binnen de afgesproken tijd de bezwaren had behandeld. Een groot deel van de muur staat namelijk op particulier terrein en enkele eigenaren hadden bezwaren ingediend.
Historische waarde
“Het gebrek aan historische kennis van onze gezagsdragers is de belangrijkste reden waarom het nog niet gelukt is om de muur van Siberië tot monument te verklaren”, zegt Jeanne Henriquez van het monument en museum Kas di Pal’i Maishi. Zowel Henriquez als Janga willen graag dat de slavenmuur een toeristische trekpleister wordt, waar de bezoeker kennis kan maken met het lokale slavenverleden.
Ondertussen vervalt de muur steeds verder en is er alleen nog een ruïne van stenen over. Op veel plaatsen is de muur helemaal verdwenen. In de loop der jaren zijn veel stenen meegenomen door onbekenden. Volgens Janga is het belangrijk om wat er over is te restaureren. “Dit is de laatste kans om de muur te redden voordat hij helemaal verloren gaat.”
100.000 gulden
Het is niet bekend of de 100.000 gulden die in 1997 beschikbaar werd gesteld er nog is. Er bestaat een sterk vermoeden dat de diverse regeringen achtereenvolgens het geld voor andere doelen hebben gebruikt. Voor Janga van de Stichting Nationale Parken zou geld geen hindernis moeten zijn om te zorgen dat het project gerealiseerd wordt. “Wij moeten beginnen met wat we hebben en vervolgens kijken hoe we aan meer fondsen kunnen komen”, zegt Janga.
Het restaureren van de muur in de originele staat vraagt specialistische kennis. Volgens de lokale architect en monumentenkenner Michael Newton kunnen er niet zomaar andere stenen gebruikt worden om de muur te restaureren en is er vakmanschap voor nodig dat lastig te vinden is op Curaçao.