Foto: John Samson

DEN HAAG – De nieuwe regering van Curaçao wil nauwer gaan samenwerken met Nederland. Die boodschap gaf premier Eugene Rhuggenaath vrijdag mee aan demissionair premier Mark Rutte in een persoonlijk gesprek.

Politiek gezien stond de relatie tussen Den Haag en Curaçao de afgelopen jaren op gespannen voet. Nederland heeft meermaals ingegrepen in het autonome bestuur van het eiland. Bijvoorbeeld om de parlementaire verkiezingen te kunnen garanderen en de begroting van het eiland op orde te krijgen.


Premier Eugene Rhuggenaath in gesprek met John Samson

“Er blijft een perceptie dat Nederland ons op onze verantwoordelijkheden moet wijzen. Dat wil ik nu veranderen: wij dragen onze eigen verantwoordelijkheid”, aldus premier Rhuggenaath.

Met het oog op de kabinetsformatie in Nederland, zegt Rhuggenaath te hopen dat de Nederlandse bewindspersonen ‘op een gelijkwaardig niveau zullen communiceren’ met het autonome Curaçao.

Curaçao kan een grote rol spelen om de relaties met landen in Noord- en Zuid-Amerika ‘te versterken’. En volgens Rhuggenaath valt daarmee met zijn kabinet economische winst te behalen voor Nederland en de rest van het Koninkrijk. “We willen bedrijven bij elkaar brengen in het Koninkrijk en de regio.”

Hulp uit Nederland
De Curaçaose premier hoopt op meer samenwerking én hulp vanuit Nederland. Geen zak geld, maar kennis over het ontwikkelen van beleid. Rhuggenaath zegt daar voor te willen aankloppen bij grote gemeenten en organisaties om te kijken op welke manier zij de Curaçaose overheid kunnen helpen.

Het eiland zou wat hem betreft minder afhankelijk moeten worden van de grote export van groente en fruit uit buurlanden, zoals van bijvoorbeeld Venezuela, die in een grote economische en politieke crisis zit. Ook op het gebied van landbouw, tuinbouw en visserij kan kennis vanuit Nederland naar het eiland worden gehaald, zegt Rhuggenaath. “Landbouw is minder dan één procent van onze economie, terwijl Nederland bekend staat om haar innovatie en kennis op het gebied van landbouw.”

Bezoek aan de koning
Het is de eerste keer dat Eugene Rhuggenaath als premier een bezoek uitbrengt aan Den Haag sinds zijn aantreden in mei. Hij heeft onder andere een ontmoeting gehad met koning Willem-Alexander en een gesprek gehad met demissionair minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties en Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.