Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – De Bonairiaan Rachyt Saragoza krijgt 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de Nederlandse politieman Ferry Bakx. Saragoza geldt als de initiatiefnemer en organisator. Tegen hem was ook 20 jaar geëist. Nitzael Padilla Gutierrez, de Venezolaan die op 17 augustus 2016 bij een overval op Bonaire de dodelijke schoten afvuurde, krijgt 19 jaar gevangenis. Tegen hem was 25 jaar geëist. De overige vijf daders krijgen tussen 12 en 18 jaar cel.

“Er spreekt weinig in uw voordeel”, zei rechter Marije van den Enden tegen Saragoza. De Bonairiaan wordt omschreven als berekenend, hij gaf geen opening van zaken en wrong zich in allerlei bochten om zijn aandeel in de zaak te minimaliseren. “Uw spijtbetuiging kwam weinig oprecht over”, aldus de rechter.

Advocaat Paula Jansen van Padilla Gutierrez vindt het vonnis heftig, maar weet nog niet of ze in hoger beroep gaat.

Saragoza wordt ook veroordeeld voor mensensmokkel en het regelen van onderdak voor de groep van zes Venezolanen. Hij maakte volgens de rechter ‘misschien wel misbruik’ van de slechte situatie in Venezuela voor zijn ‘misdadige plannen’. Hij liet hen bovendien het vuile werk opknappen.

Verzachtende omstandigheden
Voor schutter Padilla Gutierrez gelden wel verzachtende omstandigheden. “U was het middelpunt in deze zaak. U heeft een afschuwelijke daad gepleegd en alle verontwaardiging was op u gericht. Daarvoor past een forse straf. Maar het gerecht kijkt ook naar de mens achter de dader.”

Zijn jonge leeftijd (destijds 20 jaar) speelt mee, plus het feit dat hij opening van zaken heeft gegeven en dat zijn ‘wanhoop en schaamte’ oprecht overkomen. De rechter noemde ook het heimelijk opgenomen gesprek met een medeverdachte, waarin de schutter zei dat hij van binnen dood is en dat hij het respect niet wil dat hij in de gevangenis op Aruba kreeg, omdat hij iemand gedood heeft.

De partner van Bakx en andere betrokkenen woonden de uitspraak bij. Foto: Gijs van den Heuvel

Rechter Van den Enden ging niet mee met de officier van justitie, volgens wie Padilla Gutierrez dezelfde straf verdient als onlangs op Sint Maarten is opgelegd in de zaak-Menam, waarbij politieagent Gamali Benjamin tijdens een overval werd doodgeschoten. “Er is een groot verschil. In tegenstelling tot die zaak had u geen leidende rol en heeft u oprecht spijt betuigd.” De kans op herhaling wordt bovendien klein ingeschat. Gutierrez’ advocaat, Paula Jansen, sprak van ‘enige opluchting’ over het vonnis.

Vuurwapens en cocaïne
Chanon Rivera krijgt conform de eis 18 jaar cel. Hij bracht in Venezuela de groep mannen bij elkaar. Ook regelde hij de vuurwapens voor de plannen van Saragoza voor een overval en kwam hij met het idee om cocaïne mee te brengen voor de verkoop op Bonaire.

Omdat hij weinig medewerking verleende en een doorgeladen wapen richtte op een moeder en een minderjarig kind krijgt José Exposito Perez 16 jaar. Ook dat is conform de eis. Tegen de overige drie verdachten was 15 jaar cel geëist. Zij krijgen 12, 13 en 14 jaar opgelegd.