Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Tankstation Bonaco op Bonaire wordt ‘het veiligste pompstation van de eilanden’. Dat zegt directeur Jonathan Peiliker. Na een bezoek in april van inspecteurs van de Arbeidsinspectie en de lokale overheid werd geconstateerd dat Bonaco niet veilig was voor het personeel en dat er zelfs explosiegevaar bestond.

Begin mei ging het pompstation daarom dicht om het personeel en de klanten te beschermen tegen mogelijk gevaar. Directe aanleiding voor de controle was de explosie bij een pompstation op Curaçao, waarbij begin dit jaar een kassamedewerkster om het leven kwam.

Relatief veilig
Bij de andere tankstations van Bonaire is de situatie relatief veilig, meldt de Arbeidsinspectie desgevraagd. Een van ze heeft zelf contact opgenomen over de resultaten van de inspectie in april. Daarna is dit station ‘voortvarend met het treffen van de juiste maatregelen’ aan de slag gegaan. Om welk station en welke maatregelen het gaat wil de inspectie niet zeggen.

De andere twee benzinestations op het eiland zullen binnenkort worden bezocht om de resultaten van de inspectie te bespreken. “Voor zover dat nodig is zal handhavend worden opgetreden. De situatie bij die stations is niet zodanig dat daar acuut gevaar is. Er zijn wel zaken die moeten worden verbeterd.”

Curoil is bezig de ondergrondse leidingen aan te leggen. Foto: Gijs van den Heuvel

Sinds de sluiting is er bij Bonaco elke dag, ook in de weekenden, gewerkt aan de verbeteringen. En die zijn ingrijpend. Het pompstation is helemaal vernieuwd, boven- en ondergronds. De tanks zijn afgelopen weekend al geïnspecteerd en goedgekeurd, zegt de directeur. Op dit moment is Curoil bezig de leidingen aan te leggen en er komen gloednieuwe pompen.

‘Explosieproof’
“Alles zal ‘explosieproof’ zijn”, zegt Peiliker. “De medewerkers van Curoil zeggen dat ze dit ook op Curaçao nog niet hebben gezien.” De directeur doelt daarmee op de hoge veiligheidseisen waaraan Bonaco straks zal voldoen. “Zelfs de lampen en de bedrading in de overkapping zijn vervangen. Ook het gebouw met het loket voor de cassière wordt vanbinnen helemaal vernieuwd en ‘explosieproof’ gemaakt.”

Voor de heropening moet de inspectie nog een keer controleren of aan alle veiligheidseisen is voldaan. Het benzinestation wil ‘als alles goed gaat’ rond 10 juni weer opengaan, zegt Peiliker. Dan zal het grootste tankstation van Bonaire ruim een maand gesloten zijn geweest.

Bij de drie tankstations die nu open zijn kan veilig worden getankt, zegt de Arbeidsinspectie. Daarvoor zijn ook de klanten zelf verantwoordelijk. Zij moeten de aanwijzingen in acht nemen die bij alle tankstations gelden. Dus geen open vuur, niet roken en niet mobiel bellen.