Foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Ruim vier jaar na de moord op de politicus Helmin Wiels lijken de maatschappelijke wonden langzaam te helen. In Koraal Specht, de buurt waar een aantal verdachten van de moord vandaan kwam, zoekt de jeugd een nieuwe kans. Het Sentro di Dama (Seda, ‘damescentrum’) helpt om de wijk uit het dal te trekken.

Mirtha Leets-Cijntje, voorzitter van Seda, zegt ervan overtuigd te zijn dat er een toekomst is voor de jeugd van Koraal Specht. “Wij moeten de talenten ontwikkelen”, zegt zij. Seda heeft hiervoor onder meer een onderwijstraject opgezet.

Weinig contact
“Koraal Specht is uitgekozen om de viering van de Internationale Familieweek op Curaçao af te sluiten, want sinds de moord op Helmin Wiels is er bijna geen sociale activiteit meer in de wijk. De wijkbewoners sluiten zich op in hun woning, ze zijn schuw en er is onderling nauwelijks contact. De buurt lijdt nog steeds erg onder de smet van de moord op de politieke leider”, meent Leets-Cijntje.

Susanita Mook, sociaal werker in Koraal Specht, is heel tevreden met de motivatie van de jongeren. “Ik had niet verwacht dat het Seda-project zulke goede resultaten zou hebben. De projecten bewijzen opnieuw dat er voor de jeugd hulp en aandacht nodig is op emotioneel en sociaal gebied.”

Negatief stempel
De positieve ontwikkeling van Koraal Specht als buurt is niet alleen goed voor de jeugd en de ouders, maar “voor de hele gemeenschap op Curaçao”, vervolgt Susanita Mook. “Daarom moet de hele gemeenschap helpen de jongeren te vormen.”

Sociaal werker Susanita Mook. Foto: Dulce Koopman

Uit onderzoek in Koraal Specht, waar de hoofdrolspelers in de moord op Helmin Wiels woonden, is gebleken dat de bewoners van de wijk een negatief stempel op zich gedrukt voelen. Seda heeft bij de uitvoering van haar project hiermee rekening gehouden.

Positieve jongeren
“Het stempel is er nog steeds, maar er is sprake van een kleine verbetering. Seda probeert hierbij te helpen met sociale activiteiten. De deelname hieraan wordt steeds groter en de jeugd werkt hard om te bewijzen dat er ook positieve jongeren in Koraal Specht zijn”, zegt Mook.

Het is nog onduidelijk of sociale vooruitgang in Koraal Specht ook tot daling van de criminaliteit heeft geleid. Hierover zijn volgens Susanita Mook nog geen officiële cijfers bekend. Wel denkt ze dat de negatieve sfeer die na de moord op de politicus in Koraal Specht hing langzaam aan het verdwijnen is, nu in de zaak-Wiels enkele strafvonnissen zijn uitgesproken.