Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Joel da Silva Gois, eigenaar van Goisco, moest door het stof nadat honderden mensen met potten, pannen, spandoeken en vlaggen voor zijn supermarkt stonden. De menigte eiste gisteravond excuses nadat was uitgelekt dat grote hoeveelheden vlees, beleg en andere etenswaren uit de supermarkt een verlopen houdbaarheidsdatum hadden. Gois reageerde in eerste instantie met een dreigement om de overheid aan te klagen.

Ook parlementariër Charles Cooper was bij de manifestatie, die hij een ‘goed begin’ noemde. Hij hoopt dat er sancties komen tegen supermarkten die de regels en houdbaarheidsdatum aan hun laars lappen. Eerder waren er controles bij de grote supermarkten Centrum en Mangusa, waar de Inspectie ook vleeswaren aantrof met een verlopen houdsbaarheidsdatum.

Foto: Deya Mensche

Gois haalde vooral de grote menigte boze burgers op zijn hals door zijn uitspraken tegenover de pers waarin hij de controles ondermijnde. Gois was zeer geëmotioneerd toen hij de ontevreden menigte voor zijn deur zag en wilde in eerste instantie alleen de pers te woord staan. Na veel geschreeuw uit het publiek om naar buiten te komen kwam Gois, samen met organisator van de manifestatie Julius Koko, naar buiten. Toen bood hij zijn verontschuldiging aan. Ook benadrukte Gois dat hij ‘niet tegen controles is’.

Joel da Silva Gois. Foto: Deya Mensche

Sidney Provance, ex-hoofd van het departement van Arbeid en overheidsconsultant in het inspectieteam dat de controles uitvoert, is blij met de manifestatie. Volgens Provance zijn er dagelijks controles, maar is het team ‘pas twee jaar van kracht en worden de resultaten nu pas zichtbaar’. In een reactie op de klacht van de supermarktvereniging SUVECU over de ‘intimerende werkwijze’ van het inspectieteam – het team zou volgens SUVECU werknemers intimideren en klanten wegjagen – benadrukt Provance dat het team ‘altijd correct handelt’. Gois is naast eigenaar van één van de grootste supermarkten op Curaçao ook de voorzitter van de supermarktvereniging.

‘Papieren bij je hebben’
De inspectie heeft tijdens de controles bij de verschillende supermarkten ook medewerkers zonder identificatie meegenomen. “Je kunt nergens ter wereld zonder identificatie op zak lopen. Zorg dat je je papieren bij je hebt, dan krijg je geen problemen”, benadrukt Provance.