Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – In verschillende supermarkten op Curaçao zijn deze week overheidscontroles gehouden. Daarbij is gebleken dat veel vleesproducten en andere waar buiten de uiterste verkoopdatum te koop waren. Meer controles zijn nodig, maar door ‘personeelstekort’ komt het hiervan te weinig, meent dr. Joe Alcalá waarnemend sectordirecteur van het departement van Volksgezondheid.

Niet één van de bekende supermarkten op Curaçao etiketteert de producten voldoende. Vaak ontbreekt belangrijke informatie, zoals de herkomst van het vlees, de datum waarop is geslacht en de uiterste verkoopdatum van het product. Een ander probleem dat de controles van deze week aan het licht brachten, is dat veel ‘verlopen’ vlees en etenswaren met korting te koop zijn.

Jan Wouter Hoofd slager van der Tweel supermarket in gesprek met Deya Mensche

Er bestaat een wet voor de regulering van het slachten van rood vlees, maar niet voor wit vlees, zoals kip. Joe Alcalá spreekt van een zorgwekkende situatie. Volgens hem wordt het tijd om de controle van kip onder Veterinaire Zaken van ministerie van Milieu onder te brengen, want die hebben een betere infrastructuur dan de GGD om dit te doen.

Brazilië
Momenteel is het verboden om kip en rood vlees uit Brazilië te importeren, omdat daar een schandaal speelt rond 21 fabrieken die kip en rood vlees leveren. De fabrieken zouden zich niet houden aan regels van de Europese Unie.

Jan Wouter, hoofd slager van der Tweel Supermarket. Foto: Deya Mensche

Caribisch Netwerk sprak slagers bij drie supermarkten: Van der Tweel op Zeelandia, Centrum Mahaai, en Mangusa Hypermarket. Zij allen legden hun hygiëneprocedure en hun zogeheten ‘koude keten’ uit. Gilberto Gonçalves van Mangusa Hypermarket stelt dat zijn bedrijf het eerste volledig gekoelde uitlaaddok heeft en zo kan garanderen dat de koude keten intact blijft.

Volgens Jan Wouter, hoofdslager bij Van der Tweel, is deze supermarkt één van de meest hygiënische en geavanceerde op Curaçao, omdat er een hygiëneplan in gebruik is naar de regels voor slagerijen, zoals voorgeschreven door de HACCP-principes (Hazard Analysis Critical Control Points system oftewel gevarenanalyse en kritische controlepunten).

Het HACCP-certificaat van het internationale inspectiebedrijf SGS is bedoeld om het veiligheidsbeleid en de kwaliteit van het voedsel volgens internationale maatstaven te verbeteren. Maar er is (nog) geen wet die supermarkten verplicht om hun slagerijen bij de HACCP te certificeren.

De enige manier om te garanderen dat een product goed is, zo meent Joe Alcalá van Volksgezondheid, is door strikte importcontrole aan de grenzen. Volgens hem moet ook de wet voor grondstoffen en etiketten snel strenger worden.

Etiketteren
Alle drie de supermarkten geven toe dat hun wijze van etiketteren verbetering behoeft. De hoofdslager van Centrum, Rudney Martina, zegt dat zijn supermarkt dit jaar een nieuw etikettensysteem wil invoeren. Volgens Wouter heeft Van der Tweel een geavanceerd etikettenapparaat, dat echter pas vanaf juni in gebruik zal komen. Van der Tweel geeft als enige wel de vervaldatum op de etiketten aan, aldus Wouter.