Foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – De stichting voor sociale woningbouw op Curaçao, de Fundashon Kas Popular (FKP), is op zoek naar buitenlandse investeerders voor het grote woningbouwproject Wechi. Volgens Arthur Con, de directeur van FKP, is het nog niet gelukt lokale financiering te vinden.

Het project-Wechi zal naar verwachting ruim 400 miljoen gulden kosten. Over maximaal vijftien jaar moeten de huizen er staan. Volgens directeur Con zijn buitenlandse investeerders “zeer belangstellend”.

Financiering
De FKP heeft eerder lokale banken benaderd voor financiering van het project, tegen een rente van minder dan 5 procent. Daarop zijn geen positieve reacties gekomen. Con hoopt dat de Centrale Bank alsnog lokale banken toestemming zal geven in het project te stappen. De Centrale Bank heeft echter op een verzoek hiertoe van FKP nog niet gereageerd. De voorzitter van de Vereniging van Bankiers, Daniel Hodge, zegt het te betreuren als alleen buitenlandse financiers in Wechi zouden deelnemen.

Materiaalkosten
Volgens Con kost het tegenwoordig bijna 100.000 gulden om een huis met twee slaapkamers te bouwen. De materiaalkosten zijn, vergeleken met tien jaar geleden, flink gestegen. Wie 100.000 gulden leent om te bouwen, tegen een rente van 5 procent, moet maandelijks bijna 400 gulden aan de bank afbetalen.

Bij de FKP staan 8.400 gezinnen ingeschreven staan voor een woning. De meeste van die gezinnen hebben niet genoeg inkomen voor een normale huur. Als ze een nieuwe woning krijgen voor 400 gulden per maand zouden ze alsnog huursubsidie nodig hebben.