DEN HAAG – De Nederlandse regering staat paraat als het watertekort op Sint-Eustius, een bijzondere gemeente van Nederland, te nijpend wordt. Het eiland heeft geen formeel verzoek tot hulp gedaan, wel heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar eigen zeggen ‘contact met alle relevante partijen’.

Het Statiaanse waterleidingbedrijf STUCO heeft sinds zaterdag het drinkwater gerantsoeneerd. Op Sint-Eustatius hebben bewoners nu zes uur per dag toegang tot drinkwater, drie uur in de ochtend en drie uur in de avond.

“Mogelijke hulpverlening kan in de vorm van ondersteuning bij waterleverantie, bijvoorbeeld door het via een schip aan te voeren. Of financiële ondersteuning om de prijs van drinkwater laag te houden voor inwoners”, zegt woordvoerder Geert Koolen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

“In Caribisch Nederland krijgen de Openbaar Lichamen (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) een structurele subsidie die bedoeld is tariefstijging te voorkomen”, zegt Koolen. “Drinkwater produceren is daar duurder dan in Nederland. Twee jaar geleden heeft Sint-Eustatius een subsidie van het ministerie benut om stijging van de tarieven te compenseren.”

Drinkwaterprogramma
Een watertekort is niet nieuw op de Bovenwinden. In 2015 leed Saba onder ernstige droogte. De marine heeft toen watercontainers geleverd om de grootste nood te verzachten. Op Saba lag de nadruk van het drinkwaterprogramma op hogere productie en meer opslagcapaciteit. Het eiland heeft geen drinkwaternet omdat het te rotsachtig is om er een aan te leggen.

“Op Statia heeft een dergelijke investering een jaar of acht geleden al plaatsgevonden door met EU-subsidie een drinkwaterleidingnetwerk aan te leggen”, aldus Koolen. “Bijna iedereen heeft nu een eigen cisterne onder het huis. Alleen in het droge seizoen – zo’n drie maanden per jaar – valt er minder regen en teert men op de voorraad in de cisterne.”