Foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – Parlementariër André Bosman (VVD) wil dat er op ministerieel niveau gesproken wordt over omgangsvormen in het Koninkrijk. Dat heeft Bosman vandaag gezegd in de Tweede Kamer. De VVD’er vindt bovendien dat minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) aan de bel moet trekken bij ‘stemmingmakerij’. Directe aanleiding zijn de uitlatingen van de Sint-Maartense premier William Marlin.

Marlin zei, nadat de Rijksministerraad afgelopen vrijdag Sint-Maarten een aanwijzing oplegde, dat Nederland maar ‘troepen moest sturen’ om die aanwijzing te implementeren. Recentelijk sneerde ook de Curaçaose premier Gilmar Pisas na een aanwijzing aan dat eiland, dat Nederland maar ‘een vuurpeloton moest sturen’. Bosman noemt beide uitlatingen ‘onbestaanbaar’.

André Bosman en Ronald Plasterk tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer

Minister Plasterk benadrukte vooral dat hij verwacht dat Sint-Maarten zich aan de aanwijzing houdt. Wel heeft hij via een vertegenwoordiger laten weten zich gestoord te hebben aan de uitspraak van Marlin. Hij zei niets over de uitspraak van Pisas of zijn reactie daarop.

Bosman vond dat niet genoeg: “Dit lijkt me het moment om als bestuurders een gesprek met elkaar te voeren en elkaar in de ogen te kijken. Niet om via allerlei afdelingen ambtelijk te vertellen wat we ervan vinden.”

Verhoudingen
Het Tweede Kamerlid vindt het tijd voor een gesprek over hoe politici in het Koninkrijk met elkaar omgaan. “Mijn idee is dat we hier minimaal op ministerieel niveau over zouden moeten praten om elkaar ervan te overtuigen dat we zo niet met elkaar omgaan. Dat soort teksten zijn niet bevorderlijk voor de onderlinge verhoudingen, en zeker niet voor mogelijk gedrag naar Nederlanders op de eilanden.”