Foto: Eva Vloon

WILLEMSTAD – ‘Ta basta!’ Het moet afgelopen zijn met zinloos geweld op Curaçao. Dat is de boodschap van de ruim honderd mensen die zondagavond meededen aan een stille tocht door de binnenstad van Willemstad. Organisator Yolanda Faneyt: “We willen laten zien dat we het niet meer pikken dat er zoveel geweld is op ons mooie eiland.”

De stille tocht is de afsluiting van een project van vijf weken, dat als tegenhanger van het geweld op Curaçao moet dienen. Faneyt en haar team spoorden de afgelopen weken mensen aan het hoofd koel te houden bij ruzies, een berichtje te plaatsen op social media om slachtoffers van zinloos geweld te herdenken en geliefden te laten weten dat ze gewaardeerd worden.

Verslaggever Eva Vloon in gesprek met enkele participanten

Verslag door Eva Vloon

Na afloop van de stille tocht verzamelden de deelnemers zich op het op het Wilhelminaplein in Willemstad, waar een schildering werd onthuld om de slachtoffers van zinloos geweld te herdenken. Alle deelnemers konden hun naam in het grote witte hart op de schildering zetten, als steunbetuiging.

Verschillende sprekers, van jong tot oud, lichtten na de onthulling van de schildering toe waarom zij klaar zijn met geweld en negativiteit.

“Deze dag is de kroon op ons harde werk” vertelt Faneyt. “Ik vond het hartverwarmend om iedereen hier bij elkaar zien en de inspirerende verhalen van de sprekers te horen. Het geeft me hoop dat er zo veel mensen zijn op het eiland die, net als ik, willen dat er iets gedaan wordt aan al het zinloze geweld.”

Organisator Yolanda Faneyt bekijkt de stille tocht. Foto: Eva Vloon

Verenigen voor verandering
Afgelopen maandag bleek dat er aan dat zinloze geweld nog geen einde is gekomen. De 69-jarige Eduard Leito werd in zijn huis overvallen door drie gewapende mannen en daarbij geraakt door een kogel. Hij overleefde het voorval niet. “Het deed me ontzettend veel pijn om dat verhaal te horen”, vertelt Faneyt geëmotioneerd. “Leito was geen crimineel, maar een vader en echtgenoot.”

Leito is het negende dodelijke slachtoffer van vuurwapengeweld op Curaçao dit jaar. Veel sprekers op de bijeenkomst vinden dat dat hoge aantal doden voor een deel te wijten is aan de passieve houding van regering. Zo ook Faneyt. Ze legt uit: “De politici zijn zo druk met hun eigen problemen, dat ze geen tijd lijken te hebben om het zinloze geweld aan te pakken.”

Beweging
“Deze bijeenkomst zou in eerste instantie de afsluiting zijn van een project”, gaat ze verder. “Maar het is nu het begin geworden van een beweging. We moeten laten zien dat we willen dat de overheid iets doet aan het geweld op Curaçao. Vandaar dat we hebben besloten hier vanaf nu iedere eerste zondag van de maand samen te komen. We zullen doorgaan totdat er iets verandert.”