WILLEMSTAD – Jarchinio Antonia (26), speler bij de Nederlandse voetbalclub Go Ahead Eagles, is sinds 2016 ook aanvaller in de nationale ploeg van Curaçao. De keuze om voor het eiland uit te komen was geen gemakkelijke. De in Nederland geboren Antonia heeft een Antilliaanse vader en een Surinaamse moeder, maar is niet door zijn vader opgevoed. Daarom twijfelde hij tussen uitkomen voor Curaçao of Suriname, of zelfs te wachten op een aanbod van Oranje.

“Op een gegeven moment word je ouder en ga je nadenken. Ik hoopte op het Nederlands elftal omdat het een grote naam heeft, maar toen besefte ik dat Oranje niet haalbaar was voor mij.”

Jarchinio Antonia vertelt over het grote verschil tussen de Nederlandse en Curaçaose supporters

Als Antonia de tijd terug kon draaien dan had hij opnieuw voor het Curaçaose elftal gekozen. “In het begin was het aanpoten, omdat ik totaal geen connectie had met mijn Antilliaanse roots. Ik had vooral moeite met de taal. Mijn teamgenoten vertelden een grap en het werd achteraf voor mij vertaald. De ‘fun’ was er al vanaf. Nu vang ik steeds meer woordjes op en kan ik ook meepraten.”

De keuze voor het Curaçaose elftal heeft Antonia niet alleen kennis laten maken met zijn vadertaal, maar ook met zijn oudste broer. “Ik heb mijn broer en zijn gezin op Curaçao leren kennen. Het was wennen, maar nu hebben zij een speciale plek in mijn leven.”

“We zijn samen een familie en proberen elkaar te helpen, net broeders onder elkaar.”

‘Broeders onder elkaar’
“Ik ben vanaf dag één door de supporters, staff en spelers warm ontvangen. Ik was meteen een van hen. Op de Antillen en in ons team misgunt niemand elkaar iets, we zijn samen een familie en proberen elkaar te helpen, net broeders onder elkaar.” De spelers proberen via hun groepschat op Whatsapp deze band te onderhouden. “Als we weer bij elkaar komen, is het één groot feest. Met het hele team rijden we in een open bus zingend en dansend Curaçao rond. Voor ons staat het presteren in combinatie met plezier voorop en dat maakt van ons een hechte groep.”

“Natuurlijk is Oranje de eerste keuze, omdat het voetbal in Nederland veel groter is. Maar als je weet dat je tekort schiet voor het Nederlands elftal dan zou ik anderen aanraden om voor het Curaçaose elftal te kiezen. De moeder van mijn teamgenoot Kuwas zei het volgende: je kan drie wedstrijden voor het Nederlands elftal spelen en een van de jongens zijn, of je kan tachtig wedstrijden voor Curaçao spelen en de man worden.”

Jarchinio Antonia

Caribbean en Gold Cup
Het Curaçaose elftal is aan het trainen voor de Caribbean Cup in Martiniqe in juni en de Gold Cup in de Verenigde Staten in juli. Het is de eerste keer dat het elftal zich heeft geplaatst voor deze twee voetbalcompetities.