WILLEMSTAD – Een zevenjarig jongetje is overleden aan de combinatie van waterpokken en een infectie én onzorgvuldig handelen. Het jongetje was eerder voor onderzoek naar de Spoedeisende Hulp (SEH) gebracht, maar volgens inspecteur van Gezondheidszorg Gersji Rodrigues Pereira is hij toen niet onderzocht uit de ‘angst voor waterpokken’.

Uit het onderzoek van de gezondheidsinspectie blijkt dat er onzorgvuldig is gehandeld op het gebied van medische- en verpleegkundige hulp en communicatie. De inspectie heeft een formele maatregel opgelegd aan de ambulancedienst, SEH en huisarts.

Gersji Rodrigues Pereira in gesprek met Elisa Koek

De zevenjarige had al ruim een week waterpokken. “Het jongetje is niet goed onderzocht op de SEH uit angst, omdat het dienstdoende personeel niet wist hoe ze met waterpokken moesten omgaan. Hij werd naar de huisarts verwezen.”

Niet bereikbaar
Korte tijd later verslechterde de toestand van de jongen door een infectie. De huisarts was niet bereikbaar en de ambulance werd gebeld. Hier ging het wederom mis op de SEH. “De ambulance kon de SEH pas bereiken toen ze al voor de deur stonden. Er was toen geen ruimte, personeel en materiaal beschikbaar.”

Communicatie 
Rodriques Pereira erkent dat communicatie vaker een probleem vormt in de zorg. Een geautomatiseerd dossier van een patiënt is er bijvoorbeeld niet. “Dit is ook niet iets wat we op Curaçao kunnen verwachten. Moderne techniek is niet altijd beter, maar duidelijkheid wel. Een huisarts die geen dienst heeft, zou bijvoorbeeld een bandje moeten inspreken met de dienstdoende arts. Zulke dingen zijn belangrijk.”

Aan zowel de ambulancedienst als het ziekenhuis zijn maatregelen opgelegd wat betreft communicatie en de noodzaak van scholing van personeel. Over een maand doet de inspectie controle, dan wordt gekeken of strengere maatregelen nodig zijn.