Foto: Eva Vloon

WILLEMSTAD – Auto’s die midden op de weg geparkeerd staan of de uitrit van een huis blokkeren. Op de Telamonstraat in Vredenberg is het dagelijkse kost. De oorzaak: een studentenhuis met 45 woonruimtes, maar slechts acht parkeerplekken voor de deur. Buurtbewoners zijn het spuugzat en nemen zelf maatregelen om het ‘wildparkeren’ te stoppen.

“Het was altijd een heerlijke, rustige buurt”, vertelt Ranfor Nijdam. Hij woont sinds 1984 op de Telemonstraat in Vredenberg. Zijn moeder woont tegenover hem en zijn schoonzus een paar huizen verderop.

Ranfor Nijdam in gesprek met Eva Vloon

Aan die rust kwam volgens Nijdam een eind toen een aantal jaar geleden het huis naast hem werd omgebouwd tot een studentencomplex met 42 kamers en drie studio’s. “Die studenten feesten en drinken veel”, vertelt Nijdam. “Het is dus altijd lawaaierig.”

Veel auto’s, weinig parkeerplekken
Maar het grootste probleem dat het studentenhuis veroorzaakt, is parkeeroverlast. Op de oprit en voor het huis zijn zo’n acht parkeerplekken. Te weinig voor alle auto’s van de studenten. Dus parkeren ze op andere plekken in de straat. Nijdam: “Vaak genoeg blokkeren ze de oprit van mijn huis.”

Daniel Staal, de eigenaar van het studentenhuis, herkent het parkeerprobleem: “Ik vertel iedere nieuwe lichting dat buren het niet fijn vinden als er voor hun deur geparkeerd wordt. In het huis hangen ook plattegronden waarop precies staat waar ze niet mogen parkeren.”
Volgens Nijdam is dat niet genoeg: “Een gewone buurman kan je op zoiets wijzen. Maar als je ieder half jaar nieuwe buren hebt, blijf je bezig.”

Buren spuiten op sommige auto’s de letters ‘NP’ (Niet Parkeren). Foto: Eva Vloon

Stenen en verfspuiten
Sommige buren hebben stenen op de stoep voor hun huizen gelegd, zodat daar niet geparkeerd kan worden. ‘Maar dat haalt niets uit’, zegt Nijdam. “Nu parkeren ze namelijk gewoon midden op de weg. Levensgevaarlijk.” Andere buren gaan daarom een stapje verder: zij bekladden auto’s met een verfspuit met de letters ‘NP’.

Dat schiet bij veel studenten in het verkeerde keelgat. “Door dat soort acties verlies ik eerder m’n respect voor de buren, dan dat ik rekening met ze ga houden”, zegt een van de huidige bewoners van het huis. “Ik snap dat het irritant is als er voor je deur geparkeerd wordt, maar waar moet ik dan mijn auto neerzetten?”, vraagt een ander zich af.

‘Geen plek voor zo’n business’
Volgens Staal is de oplossing de studenten attent blijven maken op de regels. “Het liefst teken ik parkeervakken op de weg. Maar dat mag niet zomaar.”

Nijdam denkt er anders over. “Een woonwijk is geen plek voor zo’n business. De enige oplossing is dat de kamerverhuur stopt. Als ik genoeg geld heb, wil ik er een zaak van gaan maken. Tot die tijd leg ik me er maar bij neer. Maar leuk is het niet.”