Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De nabestaanden van de in 2015 overleden Arubaan Mitch Henriquez zijn ‘voor niets’ naar Nederland gekomen, nu de strafzaak tegen de twee van zijn dood verdachte politieagenten is uitgesteld. Dat zegt advocaat Richard Korver, die de moeder, zus en neven van Henriquez vertegenwoordigt.

De strafzaak tegen de twee agenten werd vandaag door het gerecht uitgesteld. Reden hiervoor is een forensisch rapport dat de advocaat van de twee verdachten had laten maken. Daarin staat dat Henriquez door een hartinfarct en niet als gevolg van een door de agenten gehanteerde nekklem zou zijn omgekomen.

Familie van Mitch Henriquez tijdens de mis op Aruba, daags na zijn overlijden – foto: Ariën Rasmijn

“De rechtbank wil de reactie van de andere deskundigen afwachten en hebben daarom uitgesteld”, aldus Korver. Volgens de advocaat is dit rapport op het allerlaatst voor de geplande behandeling ingediend bij het gerecht. “De rechtbank heeft daarbij gezegd dat ze dat uitermate vervelend vinden voor de nabestaanden en kwalificeert het zelfs als betreurenswaardig.”

Korver wijst erop dat tijdens de regiezitting die in februari plaatsvond dit onderzoek aangekaart had kunnen worden. “De advocaten van de agenten hadden toen niks gezegd, terwijl ze wel wisten dat er een rapport aankwam.”

Vergoeding reiskosten
Korver zegt dat de familie van Henriquez al naar Nederland is gevlogen voor de behandeling van de strafzaak. “Zijn zus heeft speciaal vrij moeten vragen aan haar werkgever. Als je dan op het laatste moment hoort dat het niet doorgaat, dan heb je voor niks vrij genomen, tickets gekocht en ergens naartoe geleefd.” Korver zegt van plan te zijn om in ieder geval de reiskosten van de familieleden vergoed te krijgen.

Ondertussen zijn nog twee andere procedures gaande in de zaak Mitch Henriquez. Allereerst wacht Korvers nog op een uitspraak van het Hof. Hij heeft het Hof verzocht om ook de andere drie betrokken agenten te vervolgen. Ook hoopt Korver de twee agenten die nu vervolgd worden ook terecht te laten staan voor het brengen en achterlaten van Henriquez in een hulpeloze toestand.

“Daar staat namelijk negen jaar cel op. Het OM gaat nu voor dood door schuld en daar staat twee jaar cel op. Dus dat scheelt nogal.” Korver heeft van het Hof te horen gekregen dat gestreefd wordt naar een uitspraak op aanstaande woensdag.

Mitch Henriquez overleed in juni 2015 tijdens een festival in Den Haag, nadat hij hardhandig werd gearresteerd. Tot nu toe was een nekklem de aangenomen doodsoorzaak. Foto: Facebook

Aanstaande vrijdag verwacht Korver de uitspraak in het door de familie aangespannen kortgeding om de namen van de betrokken agenten te krijgen. “Zodat wij zelf onderzoek kunnen doen naar de achtergronden van die agenten, want dat onderzoek is door de Nederlandse justitie niet gedaan.”

Datum
De volgende zitting, waarin mogelijk een datum wordt geprikt voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de twee agenten, staat gepland voor 6 april.