Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – De viervoudige moord in de volkswijk Berg Altena op Curaçao afgelopen zaterdag heeft de buurtbewoners in shock achtergelaten. De drive-by shooting werd Reegi Angelista (32), Elery Cijntje (39), Harold Francisca (48) en Purcival Brooks (54) fataal. Het is niet de eerste keer dat op deze plek mensen zijn vermoord. De wijkbewoners smeken om gerechtigheid.

“Ik was bij mijn oma thuis en ik dacht dat ik vuurwerk hoorde”, vertelt Aldrienne, de verloofde van Elery Cijntje. “Toen ik de sirenes hoorde, besefte ik dat het ernstiger was. Ik probeerde Elery te bellen maar ik kreeg hem niet te pakken.” Cijntje woonde vlakbij de plek waar hij is doodgeschoten.

Buren zoeken troost bij elkaar. Foto: Deya Mensche

‘Rustige buurt’
Aldrienne woont al jaren in de wijk en spreekt van een kleine en rustige buurt, waar iedereen al generaties lang met elkaar in harmonie leeft. “Elery was een toegewijde vader en verzorgde zijn kind heel goed. Ik zal me ieder moment herinneren van de afgelopen negen jaar dat ik met hem was”, vertelt Aldrienne met tranen in haar ogen.

Gisela heeft ook goede herinneringen aan haar buurman Elery. Het bericht over zijn moord kwam hard aan: “Wij leefden, dronken, dansten en huilden samen. We leven hier heel eensgezind.”

Hier woonde Elery Cijntje. Foto: Deya Mensche

‘Traumatisch’
De bekende kapper van de buurt, Jo di Hanchi Kontentu, zegt dat wijkbewoners in grote angst leven. “Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Ik rende er gelijk naartoe om te zien wat er aan de hand was. Ik ken alle slachtoffers. Het is traumatisch om ze er zo bij te zien liggen”, vertelt Jo. “Veel mensen zijn bang, want er zijn al zes mensen op dezelfde plaats vermoord.”

De pijn in de stemmen van Gisela en Aldrienne voert de boventoon, wanneer ze vragen of getuigen naar voren willen komen. “Iemand moet iets gezien hebben”, smeekt Aldriene. “Het is ongelofelijk hoe deze harteloze mensen zomaar het leven hebben kunnen nemen van deze mannen”, zegt Gisela geëmotioneerd. De daders, twee schutters, zijn nog niet gevonden.

Jo vraagt om een strengere wapencontrole in de buurt, zoals de minister van Justitie Ornelio ‘Kid’ Martina heeft beloofd. “Vaak zijn het mensen uit andere buurten die ellende komen aanrichten. Dat geeft onze buurt een slechte naam”, zegt de kapper.

Stille mars
Aanstaande vrijdag willen de bewoners een stille mars organiseren. Jo dringt er op aan dat de mars begint op de plaats van de moorden. “Om de straat te zuiveren. Dit kan zo niet langer, er moet weer rust en vrede terugkeren in onze buurt.”