Foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – “Het is ook voor ons belangrijk om te stemmen, omdat we anders geen inspraak hebben”, zegt de Sabaanse Desiree Johnson-Soares . “We hebben deze kans gekregen. Ik hoor mensen om mij heen zeggen dat ze niet genoeg weten over de partijen, maar dat kan je zelf opzoeken. We zijn maar een klein percentage in een groter geheel, maar nog steeds belangrijk.”

Op Saba was er een relatief grote opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Met een bevolking van ongeveer 2000 mensen en 889 stemgerechtigden, hebben 385 Sabanen gestemd. Dat is bijna 50 procent. De meeste stemmen (85) gingen naar D66.

Campagne
Terwijl er op Bonaire en Sint-Eustatius een oproep tot een boycott was, werd er op Saba een duidelijke verkiezingscampagne gevoerd. De lokale CDA-kandidaat Koos Sneek kwam op bezoek, grote billboards sierden het eiland en een aantal online discussies over waarom stemmen belangrijk is liepen storm. De lokale coalitiepartij Windward Islands People Party (WIPM) probeerde ook de Sabanen te stimuleren om te gaan stemmen.

Oppositieleider Ishamel Levenstone van de SLP was op een van de twee stembureaus woensdag. Daar probeerde hij jongeren aan te moedigen om te stemmen. Levenstone denkt dat eilandbewoners hun stem moeten laten gelden, omdat dit ‘communicatie creërt tussen het eilanden en de ministers van de Eerste en Tweede kamer’. “We zijn niet tevreden met alles, maar ik heb een gevoel dat uiteindelijk alles op zijn plek valt”, aldus Levenstone.

Veel jonge Sabanen vonden het moeilijk om een keuze te maken tussen de partijen. Jonge stemmer Lionell Charles adviseert leeftijdgenoten altijd mee te doen met verkiezingen. “Zelfs als je niet weet voor wie je moet stemmen, stem dan blanco, dat is ook een boodschap aan Nederland.”

PVV
De bekende Sabaan Dave Levenstone is een grote voorstander van PVV-leider Geert Wilders. “Ik denk als Wilders op Saba zou komen, hij meer voor het eiland kan doen dan de andere partijen”, zegt Levenstone. “De eilanden hebben om meer ruimte gevraagd, maar de huidige partijen doen daar niets mis mee.”

Levenstone bekommert zich niet om Wilders’ controversiële standpunten over de Islam. “Ik denk dat het gewoon straattaal in Nederland is. Het heeft geen invloed op ons.” PVV kreeg vijf stemmen op Saba.