Foto: ANP

AMSTERDAM – “Dat je als zwarte man zo laag kan zinken voor een paar euro’s. Gadverdamme zeg.” Dit is één van de honderden woedende reacties die de Curaçaose komiek, Jandino Asporaat, woensdag over zich heen kreeg naar aanleiding van een Facebook-bericht op een fanpagina. In dat bericht worden onder andere de zwarte typetjes van Jandino aanbevolen als outfit voor carnaval.

‘Ordinaire black face promotie’, noemen tegenstanders het Facebook-bericht. Jandino zegt dat hij het bericht ‘helemaal niet heeft geplaatst’ en dat het om een ‘fan-pagina gaat waar hij niets over te zeggen heeft.’

De Facebook post die honderden woedende reacties kreeg en inmiddels is verwijderd – foto: Facebook fanpagina Jandino Asporaat

Woedende reacties
De Curaçaose komiek vertelt hoe hij ‘met verbazing’ alle woedende reacties heeft gelezen. Waaronder ook die van de Arubaanse Chantelle Jeandor uit Den Haag. Zij maakt Jandino in maar liefst drie talen duidelijk hoe ‘zeer hij zich moet schamen.’

Het Facebook-bericht heeft Jandino niet geplaatst en hij wil er daarom ook niet over oordelen: “Ik maak gewoon typetjes en dat vinden mensen leuk en ik ben daar heel succesvol in. Zwarte en witte mensen doen mij na. Er worden ieder jaar weer carnavalspakjes voor verkocht. Iedereen moet lekker doen waar-ie zin in heeft.”

Jandino wordt vaker verweten dat hij geen standpunt inneemt, bijvoorbeeld in de Zwarte Piet-discussie. “Als ik nu iedere dag op tv ga schreeuwen dat ik tegen zwarte piet ben dan helpt dat echt niks. Denk je nou echt dat als we zwarte piet weghalen jij morgen de directeur van Shell wordt? Het is maar een verflaag, het probleem ligt veel dieper.”

Een ‘verrader’ of een ‘marionet van witte mensen’, zoals hij op Facebook wordt genoemd, vindt Jandino zichzelf absoluut niet: “Als jij jezelf herkent in Judeska of een van mijn andere typetjes dan zegt dat wat over jezelf en niets over mijn gedachten. Ik heb dertig typetjes, die niet allemaal zwart zijn, en eigenlijk zeg je dan dat ik bepaalde typetjes niet mag doen omdat jij jezelf daarin teveel herkent. Onzin is dat, André van Duin mocht ook gewoon al zijn typetjes doen.”

Bon Bini Holland
Het is niet de eerste keer dat Jandino kritiek krijgt op zijn werk. En die komt vaak van zijn eigen eilandgenoten: “Toen de film Bon Bini Holland in 2015 uitkwam vonden veel mensen dat ik verkeerd bezig was omdat ik een Curaçaoënaar als crimineel zou neerzetten.”

“Terwijl dat juist niet het geval was. Deze mensen hadden de film niet eens gezien. Net zoals nu met deze Facebook-post, mensen kijken niet verder en zoeken gewoon een excuus om mij naar beneden te halen. Ze zouden juist blij moeten zijn dat een zwarte jongen succes heeft. In plaats daarvan zien we een groep zwarte mensen die een succesvolle zwarte jongen kapot maakt op social media.”

Post verwijderd
Wel heeft hij contact opgenomen met de beheerder van de pagina en gevraagd om duidelijk te maken dat de pagina niet door Jandino zelf wordt beheerd. De post is inmiddels van de pagina verwijderd.

Een greep uit de vele reacties op het carnavalsbericht van een fanpagina op Facebook.