Meerderheid Curaçaose chirurgen niet BIG-geregistreerd

Foto: Elisa Koek

Het Curaçaose BIG-register wordt hopelijk dit jaar geactiveerd – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Drie van de achttien genoemde chirurgen op Surgerycuracao.com en Liveincuracao.com hebben een registratie als chirurg in het Nederlandse BIG-register. Onder hen valt ook de op non-actief gestelde Michel Berry. De meesten staan geregistreerd als Arts en zouden zich in Nederland geen chirurg mogen noemen. Dit geldt ook voor de chirurg Patrick Fa Si Oen die onlangs in opspraak kwam.

Een Nederlandse BIG-registratie zegt niet alles. Voor artsen die bijvoorbeeld in Zuid-Amerika hebben gestudeerd, is het een stuk moeilijker een registratie te krijgen. Het register gaat namelijk uit van een Nederlands diploma en daar erkende bijscholing. Een Curaçaose variant van het register is al sinds 2009 in de maak, maar heeft ook het Nederlands diploma als richtlijn.

Oud-inspecteur Joe Alcalá in gesprek met Elisa Koek

Om een BIG-registratie te behalen en behouden, moet een arts kunnen aantonen de juiste papieren te hebben; werkzaam te zijn in het vakgebied en bijscholing te hebben gevolgd. Omdat het een Nederlands register is, moet dit erkend worden in Nederland. Arts Fa Si Oen stelde eerder in een reactie bezig te zijn met zijn BIG-registratie.

Nederlands diploma
Fa si Oen heeft in Europa gestudeerd, maar dat geldt niet voor alle artsen op Curaçao. Als een arts bijvoorbeeld gestudeerd heeft in Colombia of Costa Rica wordt het een stuk moeilijker om een BIG-registratie te krijgen en te behouden. Toch is ook voor het Curaçaose BIG een Nederlands diploma de maatstaf. “Het ijkpunt is een Nederlands diploma”, stelt Joe Alcalá, Interim Sectordirecteur bij het ministerie van Gezondheid. “Maar een soortgelijk voldoet ook. Andere diploma’s moeten wel worden getoetst.”

Herregistreren
Het Curaçaose BIG-register gaat iedereen werkzaam in de gezondheidszorg, en ook in niet-erkende beroepen zoals chiropractors en mensen in de alternatieve geneeskunde, registeren. Het beheer van het register gaat vallen onder de Inspectie voor de Gezondheid. Net zoals in Nederland moet een ingeschrevene zich, waarschijnlijk ook om de vijf jaar, opnieuw registreren. “Om de registratie te behouden moet iemand een erkend diploma hebben, werkzaam zijn in het beroepenveld en minstens veertig uur per jaar erkende bijscholing volgen.”

Arts blijft nu bevoegd
Momenteel kan een arts die ooit bevoegd is bevonden zijn werk blijven doen zo lang niemand hem die bevoegdheid afneemt. “Ook al heeft diegene misschien tien jaar zijn beroep niet uitgeoefend, als de bevoegdheid is gegeven, kan hij zijn beroep elk moment weer oppakken.”

Alcalá erkent dat dit zorgwekkend is en het voor de gewone burger moeilijk te achterhalen is of een arts bekwaam is. “Een specialist heeft de verantwoordelijkheid aan de wettelijke eisen om een beroep uit te voeren te voldoen. De specialist werkt bij een instelling die daarop toeziet. Het uiteindelijk toezicht ligt bij inspectie, zij moeten erop toezien dat de arts en instelling hun verantwoordelijkheid dragen.”

Alcalá gaf in 2014 al aan dat het BIG-register binnenkort geactiveerd zou worden. “Ik hoopt dat het dit jaar echt gebeurd. Het ministerie is zich bewust van het belang van het register.”

Zoeken in het Nederlandse BIG-register kan via deze link.