Minister van BZK Ronald Plasterk.

Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk

DEN HAAG – Sint Maarten hoeft nog niet te vrezen voor een aanwijzing inzake de Integriteitskamer. Wel wil Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) dat het land vaart zet achter de oprichting ervan.

Dat heeft de minister vandaag gezegd na de Rijksministerraad.

Pieter Hofmann in gesprek met minister Plasterk

“Toen wij de afspraken maakten met de minister-president is alles zwart op wit gezet en is iedere pagina geparafeerd”, zegt Plasterk. “Het was mij toen niet bekend dat het Constitutioneel Hof er nog over moest oordelen. Dat had ik graag van tevoren gehoord. Toen zei het Hof: het moet op sommige punten anders. Daarna is er niks meer gebeurd van de kant van Sint Maarten om het aan te passen. Zo zijn we niet getrouwd.”

Kwartiermaker
Eerder deze week stelde Den Haag een kwartiermaker aan om op Sint Maarten de oprichting van een Integriteitskamer te bevorderen. Hans Leijtens moet deze taak op zich nemen.

De Sint-Maartense politiek klaagde zich overvallen te voelen door de aanstelling. Premier William Marlin ontkende op de hoogte te zijn gesteld van de aanstelling. Plasterk: “Het is in ieder geval ambtelijk uitgebreid besproken. Als wij geen stap zetten, gebeurt er helemaal niets.”

Geen aanwijzing
Desgevraagd zegt de bewindsman geen aanwijzing te geven aan het eiland. “Ik heb liever dat we gewoon doen wat we samen hebben afgesproken en ons daaraan houden. Een aanwijzing is dan niet nodig.”

Door Pieter Hofmann