Belkis Osepa met siboyo kapsel - foto: Max Martina

Belkis Osepa met siboyo kapsel – foto: Max Martina

WILLEMSTAD – TeleCuraçao-verslaggever Belkis Osepa schrok van de heftige reacties op haar ‘siboyo kapsel’, een Afrikaanse haarstijl. Sommigen vonden haar kapsel niet gepast voor op de Curaçaose televisie. Osepa besloot in een uitgebreid Facebook bericht een statement te maken: ‘I am who I am’.

Het bericht van Osepa is massaal op sociale media gelezen en gedeeld. Ze benadrukt dat de focus niet wordt gelegd op haar werk, maar haar uiterlijk. “Als je het hebt over uiterlijk dan vind ik dat je discrimineert. Mijn statement op Facebook is bedoeld om mensen aan het denken te zetten. Als mensen een oordeel hebben over kroeshaar, dan kan dat zowel volwassenen als kinderen pijn doen met alle gevolgen van dien.’’ Ouders moeten hun kinderen leren om een positief zelfbeeld te hebben, redeneert Osepa: je bent zoals je bent en ook jij kan alles bereiken wat je wil, ongeacht je uiterlijk.

Uiteenlopende meningen
De meningen over het siboyo kapsel zijn verdeeld. Rikobert Grigori (27): “Het zijn haar eigen haren, dus mag zij zelf bepalen hoe zij het draagt. Curaçaoënaars maken zich heel erg druk om wat een ander vindt en dat is niet goed.” Tracy Jackson (29) denkt hier anders over. “Ik heb niks tegen kroeshaar, maar ik vind haar ‘look’ niet netjes voor op de televisie, omdat de haardracht niet bij haar past. Bovendien vind ik dat haar kapsel te veel de aandacht trekt en hierdoor de focus op haar werk als verslaggever wegvalt.”

Nathanly Isenia (40) zegt het volgende; ‘’Ik zie een verzorgde vrouw. Of zij nu verslaggever of een ambtenaar is, het doet er niet toe. Het belangrijkste is de boodschap die zij met haar kapsel overbrengt. Zij is wie zij is. Bovendien geeft een kapsel een mens niet meer gevoelswaarde.” Lavita Mohabiersing (28) vindt de haardracht niet gepast voor op televisie. Zij vindt wel dat mensen zich niet zo druk moeten maken. “Leef en laat leven.”

“Tijdens de slavernij werden de witte huid, het haar en de gelaatstrekken van Europeanen symbool van vrijheid, superioriteit, bekwaamheid, netheid, betrouwbaarheid, slimheid, professionaliteit en schoonheid”, zegt cultureel antropologe Angela Roe. “Op Curaçao wordt wit helaas nog steeds gezien als superieur aan niet-wit, bruin, zwart. Dat geldt ook voor ons haar en onze haarstijl.”

‘Mal kabei’
“Voor ‘afrotextured’ of ‘kroeshaar’ gebruikt men onder meer het woord ‘mal kabei’. Papiaments voor slecht haar”, zegt Roe. “Dit is gebaseerd op de racistische norm dat alles wat zwart is slecht, vies, lelijk of onfatsoenlijk is. De norm zegt ook; kroeshaar kun je wel fatsoeneren, maar dan moet je de kroes eruit halen door weaves, pruiken, straighten of opsteken in een knotje zodat het toch nog stijl en getemd lijkt.”

Volgens de antropologe hebben mensen van Afrikaanse afkomst het recht om trots te zijn. “Belkis Osepa laat dat terecht zien, onder meer in haar prachtig gevlochten haar, en haar stevige en inspirerende weerwoord.”

Door Renshonique Antonia