In het tegenlicht van de ondergaande zon heeft trainster Anita Smits moeite de zwemmers te onderscheiden - foto: Gijs van den Heuvel

In het tegenlicht van de ondergaande zon heeft trainster Anita Smits moeite de zwemmers te onderscheiden – foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – De vijftig leden van de zwemclub Barracudas op Bonaire trainen elke dag in zee. Er is op het eiland geen geschikt zwembad. Er zijn wel plannen voor een zwembad, dat in 2019 beschikbaar zou moeten zijn voor de club en andere doelgroepen.

Het trainen in zee heeft gevolgen voor de clubleden die aan zwem- en waterpolowedstrijden meedoen, omdat ze niet in dezelfde omstandigheden kunnen trainen als hun concurrenten. “Het heeft ook voordelen”, relativeert voorzitter Simone Sweers vlak na een training aan de boulevard. “Je wordt er sterk van, omdat je te maken hebt met stroming en golfslag.” Toch is een zwembad een prioriteit voor de Barracudas.

Een reportage door Gijs van den Heuvel

Het oude zwembad bij Jong Bonaire in Antriol zal als het aan Fundashon Cas Boneriano (FCB) ligt worden opgeknapt en uitgebreid. Bedoeld voor allerlei doelgroepen. “We willen er een officieel wedstrijdbad van maken, ook geschikt voor waterpolo”, zegt beleidsadviseur Jacqueline van Tilborg van FCB. “Wat we in ieder geval belangrijk vinden is dat schoolkinderen moeten leren zwemmen. Dat er geen schoolzwemmen is vinden we een gemis.” Bovendien zijn zwemlessen in zee lastig door bijvoorbeeld kwallen en vervuiling.

FCB kocht de grond tegelijk met het terrein waarop Shark (begeleid wonenproject) is gebouwd en de naastgelegen nieuwbouw van de Stichting Verslavingszorg en Psychiatrie Caribisch Nederland (SVP-CN) komt. FCB-directeur Ben Oleana zegt dat pas eind 2017 wordt begonnen met het zwembad. De plannen zijn nog in de beginfase. De voorbereiding wordt uitbesteed aan het Talent Ontwikkel Programma (TOP) voor jonge professionals binnen de overheid.

Van Tilborg; “We hebben de subsidieaanvraag daar neergelegd en ze hebben het project aanvaard. Ze zijn nu bezig de mogelijkheden te onderzoeken voor de renovatie, maar ook voor de exploitatie van het zwembad.” Daarbij hoort ook het opstellen van de begroting en het bepalen van de doelgroepen.

“We willen met iedereen gaan praten, maar we willen geen openbaar bad. Dan hebben we er geen controle meer op”, aldus Oleana. “We willen het doen voor de bevolking, maar de kosten moeten er wel uit komen.” FCB hoopt op subsidie uit Nederland, want dan kan de huur omlaag. Oleana verwacht dat het bad eind 2018 of in 2019 klaar is.

De Barracudas volgen de plannen met grote belangstelling. Er is talent genoeg op Bonaire, vinden Sweers en hoofdtrainster Anita Smits. Het jonge talent Chenice Bergman werd in november eerste op een internationaal toernooi op Aruba. Dit soort talenten wordt nu benadeeld, zegt Smits. “Je kunt bijvoorbeeld de start, het afzetten en het keren bij een muur niet oefenen. Daar moeten we nu voor een wedstrijd in een paar uur aan proberen te wennen, maar het is geen automatisme.”

Daarnaast is het zwembadwater wennen voor zwemmers die alleen zout water kennen. “Dan klopt je techniek niet meer.”

Door Gijs van den Heuvel