Een van de krakers heeft zijn busje voor het voormalig Curaçaohuis aan de Badhuisweg geparkeerd. Achter de ruitenwisser hangt een nummerplaats met 'Schone Zone' erop. Foto: Pieter Hofmann.

Een van de krakers heeft zijn busje voor het voormalig Curaçaohuis aan de Badhuisweg geparkeerd. Achter de ruitenwisser hangt een nummerplaats met de tekst ‘Schone Zone’ erop – foto: Pieter Hofmann

DEN HAAG – Het Curaçaohuis heeft het bedrijfspand verwaarloosd, verzint leugens over de krakers en heeft zelf het papierwerk niet op orde. Dat stelt Joram Trijsburg, een van de mensen die het Curaçaohuis aan Badhuisweg 175 in Den Haag sinds december 2016 gekraakt heeft.

De ambtswoning naast het gekraakte pand wordt sindsdien door een antikraakstichting beheerd.

Een videoreportage door Pieter Hofmann:

Toenmalig gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels reageerde furieus op de krakers, aldus Trijsburg. Volgens hem dreigde ze het pand met krakers en al in brand te steken. Daarop hebben de krakers aangifte gedaan van bedreiging en intimidatie. “We hebben nog niet gehoord over het vervolg.”

De krakers worden zelf ook aangepakt via het strafrecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van lokaalvredebreuk en diefstal. Die laatste aanklacht is inmiddels komen te vervallen nadat de recherche heeft geconstateerd dat er niets ontvreemd is. Ook is er geen sprake van overlast, zoals het Curaçaohuis in de rechtszaal heeft aangevoerd. De garage tegenover de ambtswoning zou ‘onbewoonbaar’ zijn maar het tegendeel blijkt waar. De garage is inmiddels toegankelijk voor de nieuwe gevolmachtigd minister omdat de krakers de ruimte niet meer nodig hebben.

Verwaarloosd
Het pand is in vervallen staat. In de als woonkamer ingerichte ruimte op de benedenverdieping komt stucwerk naar beneden. “Omdat er jarenlang niets aan gedaan is. Er is alleen maar overheen geverfd. Ook is het jarenlang niet verwarmen van zo’n oud pand desastreus”, zegt Trijsburg.

Op meerdere plaatsen zitten barsten in de muur, en een van de kamerdeuren valt automatisch open door de verzakking aan de oostkant van het pand. Volgens Trijsburg ontbreken er glas-in-lood-ramen. Ook de oorspronkelijke keuken is, zoals bekend, verdwenen. “Ik heb gehoord van mensen van het huidige Curaçaohuis dat die ergens opgeslagen is, maar niet in het nieuwe Curaçaohuis. Vreemd dat je niks met een keuken van 30 duizend euro doet”, zegt de kraker.

Verkoopwaarde
Het Curaçaohuis heeft de panden inmiddels voor een kleine 3 miljoen euro verkocht aan twee vastgoedbedrijven. Voorwaarde is wel dat de Staten – na anderhalf jaar – binnen afzienbare tijd akkoord gaan.

De verkoopprijs is ver onder de feitelijke waarde, vindt de kraker. “Ze hebben het voor dezelfde prijs verkocht als het nieuwe pand, maar niet naar de feitelijke waarde van deze panden – inclusief de tegenover gelegen ambtswoning – gekeken. Het is toch raar dat je zulke assets onder de marktwaarde verkoopt?”

Uitspraak
De rechter doet vrijdag uitspraak. Dan horen de krakers of ze uit het pand moeten vertrekken. Zo ja, dan moeten ze uiterlijk dinsdag 17 januari weg zijn. Trijsburg: “Het ziet er best hoopvol uit, maar je weet het nooit. De rechter had er in ieder geval veel moeite mee dat het Curaçaohuis in zo’n korte procedure stukken op het laatste moment indiende terwijl ze die al maanden in bezit hadden. Daardoor konden wij ons nauwelijks verdedigen.”

Door Pieter Hofmann