Inspecteur Gersji Rodrigues Pereira op zijn kantoor - foto: Leoni Leidel-Schenk

Inspecteur Gersji Rodrigues Pereira op zijn kantoor – foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspectie vraagt het gerechtshof de huidige directie van Verpleegtehuis Bethesda te ontslaan en een nieuwe directie te benoemen. De aanwijzing komt nadat Bethesda er vorig jaar april slecht vanaf kwam na een grote audit. De inspecteur van Volksgezondheid, Gershi Rodrigues Pereira, bevestigt het intensieve onderzoek bij het verpleegtehuis met ongeveer 160 bedden.

Een groep van vijf personen heeft in enkele dagen een audit gehouden. Een specialist in de Geriatrie moest uit het buitenland gehaald worden, omdat op Curaçao er niemand is met deze kennis die ook nog zelfstandig is. Pereira vertelt dat er een uitgebreid rapport is opgesteld en dat dit met de directie van Bethesda is besproken.

Gershi Rodrigues Pereira over de situatie bij Bethesda (bijdrage: Dulce Koopman)

Op Curaçao is het niet makkelijk om de ouderenzorg te controleren, zegt Pereira, omdat het moeilijk te bepalen is wie verantwoordelijk is voor de zorg. Vorig jaar is de Gezondheidsinspectie begonnen met het bezoeken van verschillende bejaardentehuizen, om in ieder geval de medische kant van de zorg te onderzoeken.

Inspectie op bejaardenzorg
De inspectie kan nog niet een algemene conclusie trekken over de status van de bejaardenzorg op Curacao. Hier en daar is er een advies gegeven om bepaalde situaties te verbeteren. Maar de algehele toestand bij de bejaardenhuizen is volgens de inspectie niet zorgwekkend. In de meeste bejaardentehuizen wordt er een aanvaardbare hoeveelheid aandacht geschonken aan het medische aspect. “Maar dat neemt niet weg dat de inspectie beter geregeld moet zijn, want alleen dan kan er geïnspecteerd worden”, zegt Pereira.

Door Dulce Koopman