Een gratis proeverij, elke dag tickets winnen; Curaçao trekt dit jaar weer alles uit de kast om bezoekers te trekken - foto: John Samson

Een gratis proeverij, elke dag tickets winnen; Curaçao trekt alles uit de kast om bezoekers te trekken – foto: John Samson

UTRECHT – Bij de stands van de Caribische eilanden komen er nauwelijks vragen over het zikavirus die muggen overdragen, blijkt uit een rondgang bij standhouders. Dit terwijl er op Curaçao een wachtrij is voor zika-testen bij het lokale lab, door de grote aanvraag ervan.

Al een jaar luidt het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, om gebieden waar het virus heerst te mijden. Alle zes Nederlandse eilanden vallen daaronder. “Wetenschappers zijn het erover eens dat besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind”, aldus het RIVM. Bij de ‘Caribbean Village’ wordt het onderwerp het liefst vermeden door standhouders.

Verslag door John Samson:

Voor het Curaçao Toeristen Bureau is het heersende virus geen reden om hun bezoekers hierover te informeren, laat een aanwezige woordvoerder weten. Zwangere vrouwen op de beurs worden er niet voor gewaarschuwd. Ook bezoekers zeggen dat het virus onbenoemd blijft.

‘Chikungunya’
Tijdens de beurs van 2015 was het chikunguya-virus onderwerp van gesprek bij de Caribische stands. Bezoekers hadden toen veel vragen over de zogenoemde ‘killermug’, door de vele berichtgevingen in de Nederlandse media.

Terreurdreigingen
De dreiging van terrorisme is voor 45 procent van de Nederlanders doorslaggevend bij de keuze voor een vakantiebestemming. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de stands van de ‘Caribbean Village’ zeggen ze op de eerste en drukke beursdag dat dit een gunstige rol speelt voor de eilanden.

Bij de Bonaire-stand willen opvallend veel bezoekers last minute naar het eiland. En bij de stand van Sint Eustatius komen vragen over eilandhoppen. “Tot onze verbazing ook vragen van verschillende jongeren die stage willen lopen”, aldus de voorlichter uit ‘Statia’. Van alle zes eilanden, is Aruba dit jaar afwezig.

Door John Samson