Jeroen Recourt sprak ondanks de afwezigheid van Saba en Statia over een constructief overleg

Jeroen Recourt sprak ondanks de afwezigheid van Saba en Statia over een constructief overleg

ORANJESTAD – Het bestuurscollege van St. Eustatius schitterde door afwezigheid tijdens het topoverleg over armoede in Caribisch Nederland, dat maandag op Bonaire werd gehouden. Het door de Nederlandse overheid opgelegde verscherpt financieel toezicht maakte het onmogelijk om vliegtickets voor de delegatie uit Statia te kopen, laat gedeputeerde Derrick Simmons weten.

Statia kampt met een begrotingstekort, en kan daardoor alleen buitengewone uitgaven doen indien daar vooraf door de Nederlandse overheid toestemming voor is verleend.

Topoverleg
Tijdens het topoverleg met leden van de Eerste en Tweede Kamer stuurden de Statiaanse gedeputeerden een verklaring naar Bonaire, waarin werd uitgelegd waarom er geen tickets voor hun delegatie konden worden aangeschaft.

Door Simmons afwezigheid werd zijn presentatie voorgelezen door zijn collega in Bonaire, Nina den Heyer. Daardoor konden de deelnemers aan het overleg alsnog op de hoogte worden gesteld van Statia’s positie en kernpunten met betrekking tot armoedebestrijding.

Ook Saba’s gedeputeerden Bruce Zagers and Rolando Wilson waren niet bij het topoverleg aanwezig. Zagers is in Nederland in verband met de Vakantiebeurs, en Wilson is herstellende van een knieoperatie. Eilandsecretaris Tim Muller en twee adviseurs namen de zaken voor hen waar.

Jammer
PvdA Kamerlid Roelof van Laar vond het jammer dat de gedeputeerden van Statia en Saba niet aanwezig waren. Hij noemde het een gemiste kans. “Armoede is een groot probleem op de eilanden, dat schreeuwt om een oplossing. De toewijding en inbreng van lokale politici is onmisbaar in deze materie”, aldus Van Laar.

Ook delegatieleider Jeroen Recourt (PvdA) was teleurgesteld, maar sprak toch van een open en constructief overleg.

Door John van Kerkhof