James Finies overhandigt een brief waarin geweldloos verzet wordt aangekondigd tegen de staatkundige hervorming van 10-10-2010 - foto: Gijs van den Heuvel

James Finies overhandigt een brief waarin geweldloos verzet wordt aangekondigd tegen de staatkundige hervorming van 10-10-2010 – foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – “Ik mag niet naar binnen, ze laten me er niet in. Het is openbaar terrein”, roept een vrouw in het Engels bij de toegang van hotel Courtyard Marriott, waar een Nederlandse parlementaire delegatie net de armoedeconferentie heeft afgerond met een persconferentie. De vrouw is gekleed in een T-shirt met de tekst ‘Nee is Nee’ van de beweging Nos Kier Boneiru Bèk (NKBB), die strijdt tegen de status van Openbaar Lichaam voor Bonaire.

De beweging, onder leiding van James Finies, staat met vier man voor de poort te wachten om een boodschap te kunnen afleveren aan de Nederlandse delegatie. Jeroen Recourt (Tweede Kamer) en Ruard Ganzevoort (Eerste Kamer) komen naar buiten om met Finies te praten en een envelop met ‘een briefje’ in ontvangst te nemen. “Natuurlijk is armoede belangrijk, maar wij willen onze cultuur behouden, onze waardigheid”, zegt Finies.

James Finies in gesprek met Ruard Ganzevoort en Jeroen Recourt

Ganzevoort haakt in op de armoede waar de delegatie voor op Bonaire was. “Die waardigheid zit ook in een menswaardig inkomen, een goede huisvesting, goed onderwijs, goede zorg.” Recourt verzekert Finies dat het zelfbeschikkingsrecht erkend wordt. “Dat is vastgelegd door de Verenigde Naties.” Verder verwijzen de delegatieleiders uit Nederland naar de verkiezingen. “Als u voldoende stemmen haalt dan zullen we daarmee moeten dealen.”

Een vrouw protesteert tegen de weigering van de toegang tot het terrein - foto: Gijs van den Heuvel

Een vrouw protesteert tegen de weigering van de toegang tot het terrein – foto: Gijs van den Heuvel

Op de conferentie zijn de delegaties uit Nederland en de eilanden dichter bij elkaar gekomen. Zaterdag hebben de Nederlanders de armoede met eigen ogen gezien bij onder andere een huisbezoek. “Daar ben ik van geschrokken”, zegt Recourt. Ganzevoort noemt het ontbreken van een Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) als een nieuw inzicht. “Er is geen zorg op maat. Daardoor vallen mensen hier tussen wal en schip.”

Delegatie Statia afwezig
Sint Eustatius was niet vertegenwoordigd op de conferentie. Door het ontbreken van een goedgekeurde begroting was er geen geld voor de reis van gedeputeerde Derrick Simmons. Zijn presentatie had hij opgestuurd naar Bonaire. Over de bestuurlijke perikelen tussen Statia en Nederland is ook niet gesproken, aldus Recourt. Hij betreurt dat het Bestuurscollege dat gesprek uit de weg lijkt te gaan: “Je moet altijd in gesprek blijven.”

Door Gijs van den Heuvel