De dump Parkietenbos is uitgegroeid tot een 'monster' volgens bewoners - foto: Sharina Henriquez

De dump Parkietenbos is uitgegroeid tot een ‘monster’ volgens bewoners – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De regering belooft het 70 jaar oude vuilstort van Parkietenbos vanaf volgend jaar langzaam te sluiten en te saneren. Maar bewoners willen dit eerst zwart op wit zien.

“Ik ben hier geboren 42 jaar geleden en getogen. Ieder vier jaar komen ze langs. Politieke partijen, ik heb ze van alle kleuren meegemaakt van kleins af aan. En iedereen komt met hetzelfde verhaal; we gaan de dump sluiten. Dus sorry, ik geloof het niet”, zegt bewoner Maribelle Tromp.

Geld voor sanering
Alan Howell, coördinator milieu van de verantwoordelijke minister Mike de Meza zegt dat er inderdaad aan een plan wordt gewerkt. Maar het sluiten van de dump zal nog jaren duren, erkent hij. Bovendien is er nergens, ook niet in de begroting van 2017, geld hiervoor gereserveerd. Saneren gaat namelijk miljoenen florin kosten. “Als de overheid zelf het geld niet heeft, zal ze financiering aanvragen. Wanneer dat gebeurt en of het zeker is? Dat kan ik niet zeggen. Het zijn politici. Daarom is het goed dat de bewoners druk blijven uitoefenen.”

Oud zeer

In 70 jaar is de vuilstort van Parkietenbos uitgegroeid tot een ‘monster’ volgens bewoners van de omliggende wijk Simeon Antonio. In de loop der jaren waren er diverse bewonersinitiatieven om de overheid te dwingen met een oplossing te komen. Maar die blijft tot op heden uit.

Tromp, die zelf als epidemioloog bij Directie Volksgezondheid werkt, zegt dat de gevolgen voor de gezondheid al merkbaar zijn: er zijn meer astmatische kinderen in de buurt. Ook haar dochter heeft niet- aangeboren astma. “We lieten vroeger gewoon de raam open toen ze in haar wieg lag.”

Kanker
Ze heeft ook een goede vriendin in de straat wonen die een zeldzame soort van kanker heeft, waarvan de dokters vermoeden dat blootstelling aan giftige stoffen de oorzaak is. Maar een direct verband tussen de dump en ziektes in de buurt, is er niet, geeft Tromp toe. “Daarom moet er ook een onderzoek komen. Maar ik heb in al die jaren niet gezien dat het probleem van bij ons bij Volksgezondheid als prioriteit wordt gezien.”

Tromp en haar man Robert Wever vertellen dat de afgelopen jaren de situatie onhoudbaar is geworden. Er zijn bijna dagelijks branden. Dat komt omdat het afval niet wordt gescheiden en de chemische reacties spontaan branden veroorzaken. Maar de vuilstortbeheerder Serlimar steekt zelf ook het afval aan om ruimte op de dump te maken.

“We overwegen om te gaan verhuizen”, zegt Wever. Hij maakt zich grote zorgen over wat ze elke dag aan schadelijke stoffen inademen. De brandweer en politie bellen ze vaak, maar die komen niet. “Het is te gevaarlijk voor zijn mensen, heeft de brandweercommandant tegen mij gezegd”, vertelt Tromp.

Wever zegt dat de overheid het probleem niet serieus genoeg neemt. Daarom hebben zij samen met andere bewoners een brief gestuurd waarin zij Serlimar en de overheid aansprakelijk stellen voor schade, onder meer aan hun gezondheid.

Door Sharina Henriquez