Zaterdag werden er al wapens in beslag genomen bij de eerste preventieve controles - Foto: KPCN

Zaterdag werd er al een en ander in beslag genomen bij de eerste preventieve controles – Foto: KPCN

KRALENDIJK – De hoofdofficier van justitie, Henry Hambeukers van het Openbaar Ministerie BES, heeft een bevel uitgevaardigd waardoor de politie preventief kan fouilleren. De maatregel is volgens het OM ingegeven doordat er ‘veel signalen van wapenbezit’ binnenkomen. Over een concrete aanleiding voor de maatregel zwijgt het OM.

De politie kan sinds afgelopen weekend een maand lang overal op de openbare weg en op publieke plaatsen mensen fouilleren en voertuigen of bagage doorzoeken. Wie aan het verzoek niet voldoet kan worden opgepakt.

Wapenbezit moet daadkrachtig worden bestreden, aldus het OM. Volgens Eilandsraadslid Michael Pieters (DP) is nu iedereen op Bonaire automatisch verdachte.

Er was vrijdag een bericht dat agenten in burger de nacht ervoor waarschuwingsschoten hadden gelost nadat een ruzie met enkele bezoekers van een nachtclub uit de hand liep. Bij die actie werden twee illegale wapens in beslag genomen en twee mensen gearresteerd.

Zaterdagavond, toen de maatregel van het OM net van kracht was werden al heel wat steekwapens en een honkbalknuppel in beslag genomen. Ook werden drugs gevonden bij de controles.

Pieters twijfelt aan de rechtmatigheid van het bevel van Hambeukers. De officier beroept zich op de Wapenwet BES. Volgens Pieters kan zo’n maatregel alleen voor een beperkt gebied gelden, dat door de gezaghebber is aangewezen als een gebied waar een veiligheidsrisico is.

Hiervan is de Eilandsraad niet op de hoogte gesteld, zoals volgen het raadslid wel zou moeten. Ook kan preventief fouilleren voor maximaal 12 uur worden afgekondigd en niet voor een hele maand, zegt Pieters in een waslijst van 22 vragen aan gezaghebber Edison Rijna.

Overigens benadrukt Pieters dat ook hij voor het bewaken van de veiligheid op Bonaire is, maar hij is niet voor het inperken van burgervrijheden.

Door Gijs van den Heuvel