TILBURG – De slachtoffers van het Tilburgse chroom-6-project krijgen tweemaal het eigen risico (385 euro) vergoed in 2016 en 2017 van de gemeente Tilburg.
De slachtoffers, onder wie een aantal Antillianen, reageren met gemengde gevoelens.
Tilburgse werklozen moesten tussen 2004 en 2011 verplicht treinen lassen en schuren om hun uitkering te behouden. Daarbij stonden ze echter bloot aan zeer gevaarlijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende chroom-6.
De medische kosten van de komende twee jaar worden gedekt door de verzekering, de gemeente betaalt een bedrag uit ter hoogte van het eigen risico. Het doet oud-projectdeelnemer Leroy Lourens weinig: “Dat soort bedragen zijn om ons zoet te houden. Je kan net zo goed een steen naar me gooien in de hoop dat ik geen bult opmerk.”
Ivan Bernadina: “Het verzacht de pijn, al neemt het niet weg dat er mensen ziek zijn, en flink ook. Toch ben ik er blij mee. Het begint een beetje te lopen nu. Ik kom echt naar elke bijeenkomst zodat iedereen kan zien dat we één zijn.”
De gemeente noemt het bedrag in een brief aan de chroom 6-slachtoffers een gift, maar benadrukt dat het geen schuldbekentenis is. Bernadina ziet dat anders. “Als je weet dat je niet fout zit dan ga je dit niet doen.”
Coulanceregeling
De slachtoffers hebben eerder een coulanceregeling geëist. Dat betekent dat de gemeente een ‘voorschot’ betaalt ter overbrugging voor de periode dat de slachtoffers in onzekerheid zitten over hun gezondheidsschade.
Advocaat Inge Hustings vindt het bedrag een ‘mooi gebaar’ maar vindt ook dat het een druppel op een gloeiende plaat is. “Het is niet echt een coulanceregeling of een schadevergoeding. Het gaat ons als advocaten ook om de immateriële schade, waarvoor je smartegeld kunt vragen. Die schade moet nog vastgesteld worden.”
Defensie
De gemeente heeft een coulanceregeling tot nu toe afgehouden omdat het eerst de onderzoeksresultaten af wil wachten. Die staan gepland voor september 2017. Medewerkers van Defensie kregen eerder wel een coulanceregeling, die soms oploopt tot 15 duizend euro.
“Wij werkten in slechtere omstandigheden, dus moet er ook een brede coulanceregeling voor ons komen”, zegt oud-projectdeelnemer Natascha van de Put. “Maar het is een begin.”
Drempel
De chroom-6-slachtoffers moeten eerst door de huisarts doorverwezen worden naar IKA-NET, een gespecialiseerd instituut. Dat is Hustings een doorn in het oog. “Het is achterhaald om dat eerst door een huisarts te laten bekijken. Zij weten niets van chroom-6.” De kans bestaat dat huisartsen meer moeite hebben om de symptomen te herkennen.
Op 21 december staat een gesprek gepland tussen de gemeente en de advocaten. Daarin proberen zij de tussenkomst van huisartsen van tafel te krijgen, zodat chroom-6-slachtoffers rechtstreeks naar een specialist kunnen gaan.
Door Pieter Hofmann