De omgeving van Fort Oranje was afgezet tijdens de zitting - foto: Gijs van den Heuvel

De omgeving van Fort Oranje was afgezet tijdens de zitting – foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Aan het eind van een weinig verrassende pro formazitting in de zaak Drum zorgden drie verdachten voor een ongebruikelijk element. Zij betuigden spijt voor wat er op 17 augustus is voorgevallen; politieagent Ferry Bakx moest de nasleep van een overval op een woning in Sabadeco met de dood bekopen.

Hoewel de verdachten deels tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd hebben ze niet ontkend bij de zaak betrokken te zijn. Opvallend was volgens woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie (OM) dat geen van de advocaten om schorsing van de hechtenis voor hun cliënten heeft gevraagd.

OM-woordvoerder Norman Serphos over de nieuwe 3D-techniek die wordt ingezet in de zaak Drum

Nadat de stand van het onderzoek door officier van justitie Antoinette Doedens was samengevat en de verdediging de onderzoekswensen had ingebracht, vroeg rechter Marije van den Enden de zes aanwezige verdachten of zij nog wensen hadden.

Spijtbetuiging
Verdachte Nitzael Padilla Gutierrez stond op: “Ik wil weten met welk wapen op de agent is geschoten. En ik wel me verontschuldigen tegenover de familie, de bewoners van het huis en tegenover de bevolking van Bonaire en de Nederlandse overheid.” Hij voegde eraan toe dat hij Bakx niet heeft doodgeschoten en dat hij veel spijt heeft. “Dit was niet helemaal de bedoeling van mijn vraag”, zei rechter Van den Enden, “maar zijn er nog anderen die iets willen zeggen?”

Vervolgens betuigden ook William de Jesus Padilla Marin en Francisco Carrasquel Alfonso hun spijt en verzekerden dat zij niet geschoten hebben. “Ik had wel een vuurwapen, maar alleen om te kunnen ontsnappen”, zei De Jesus Padilla Marin. Verdachte Carrasquel Alfonso verontschuldigde zich voor het trauma dat hij heeft veroorzaakt.

Partner Anita Smits van Bakx, die aanwezig was in de zwaar beveiligde kleine rechtszaal in Fort Oranje, reageerde niet merkbaar. Aan het begin van de zitting werd aangekondigd dat Smits een eis tot schadevergoeding zal indienen. Ook de overvallen familie overweegt dat.

Zware beveiliging bij de rechtszaal - foto: Gijs van den Heuvel

Zware beveiliging bij de rechtszaal – foto: Gijs van den Heuvel

3D-reconstructie
Voor de zaak Drum wordt een gloednieuw middel ingezet, een driedimensionale reconstructie. Dit middel is in februari 2016 voor het eerst gebruikt in de zaak van een schietincident in Amsterdam en werd daar als bewijs geaccepteerd. Volgens Serphos is dat mogelijk doordat Bonaire onderdeel is van Nederland. Ondanks deze 3D-reconstructie vroegen advocaten Sarah Inderson en Alicia Blonk om een reconstructie ter plaatse. De rechter zei hiermee te willen wachten tot de 3D-beelden er zijn.

De enige verdachte die niet op de zitting verscheen was de op Bonaire woonachtige Rachyt Saragoza. Hem wordt net als de andere verdachten het plegen van de overval en het schieten op agent Bakx ten laste gelegd, maar als enige is er een subsidiaire aanklacht tegen hem, namelijk het voorbereiden van de overval en het onderdak regelen voor de medeverdachten.

Ter zitting kondigde officier van justitie Doedens aan dat Saragoza ook wordt verdacht van omkoping van een medewerker van de kustwacht en mensensmokkel. Ook wordt de smokkel van 2 kilo cocaïne aan de aanklacht toegevoegd tegen S. en enkele andere verdachten.

De zaak wordt op 24 februari 2017 voortgezet met een regiezitting. De inhoudelijke behandeling staat voorlopig voor 15 tot en met 17 mei op de rol.

Door Gijs van den Heuvel