Het strand van Lagun is weggespoeld in zee - foto: Anneke Polak

Het strand van Lagun is weggespoeld in zee – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Doordat verschillende dammen zijn doorgebroken, ervaart het overgrote deel van Bandabou hevige wateroverlast. Bij Lagun is na een damdoorbraak kilo’s zand en aarde de zee ingestroomd.

Op meerdere plaatsen zijn bomen omgevallen nadat de wortels bloot kwamen te liggen door wegstromende aarde. Verschillende wegen waren daardoor korte tijd onbegaanbaar. “Dit is de kracht van water”, reageert demissionair minister van Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Romer. “We overleggen met Milieu & Natuur en Justitie, met de meteorologische dienst, de politie en de brandweer. Doordat het constant regent, is er een situatie van alertheid.”

La Niña
De verwachting is dat deze hevige regenval, die veroorzaakt wordt door La Niña, nog wel even aanhoudt. Fred Capello van de Meteo: “Het blijft tot en met maandag nog regenachtig. De kans op buien neemt de dagen daarna verder af, maar helemaal droog wordt het waarschijnlijk niet. De grond is op veel plaatsen nagenoeg verzadigd en kan daardoor geen water meer opnemen.” De minister houdt daar ook rekening mee. “Maar niets is zo veranderlijk als het weer. Behalve vrouwen.”

Urenlang stroomde het zand van Playa Lagun en Playa Jeremi in zee - foto: Anneke Polak

Urenlang stroomde het zand van Playa Lagun en Playa Jeremi in zee – foto: Anneke Polak

Zand in zee
Bij Playa Jeremi en Playa Lagun is zand en aarde urenlang de zee is gespoeld. “Doordat de dam bij Lagun is doorgebroken, stroomt dat water direct naar zee. Daar kunnen we nu niets aan doen. Wel zijn we al maanden bezig met een team dat werkt aan kuststrookbescherming. Daarbij kijken we naar het veranderende klimaat, de infrastructuur van het land, verstedelijking en alle andere factoren die invloed hebben.”

Op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Ascencion brak ook een dam door vanwege de hevige regenval - foto: Anneke Polak

Op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Ascencion brak ook een dam door vanwege de hevige regenval – foto: Anneke Polak

De minister verzoekt mensen niet mee te doen aan ramptoerisme. “Ga niet waar je niet hoeft te gaan.” Omdat de regen zal aanhouden, maakt Camelia-Romer zich ook zorgen over Bandariba. “Daar zijn ook delen waar het water toeneemt, de situatie wordt nauwlettend bekeken. We kunnen als overheid niet voorkomen dat het water hoger komt te staan, zoals laatst op Aruba, maar ik maak me daar wel zorgen om.”

Door Anneke Polak