Accu's, plastic en ook een koelkast meegesleurd naar de kust door het noodweer op Sint Eustatius - foto: Erik Bowman

Accu’s, plastic en ook een koelkast meegesleurd naar de kust door het noodweer op Sint Eustatius – foto: Erik Bowman

ORANJESTAD – Inwoners en ambtenaren van Sint Eustatius worden opgeroepen om vrijdag de kust te helpen opruimen. Door extreme regenbuien is er veel troep uit de afvalstort naar de kust meegesleurd.

Er ligt afval die chemische stoffen bevat op het Zeelandia-strand, een koelkast en een grote hoeveelheid aan plastic. De situatie baart natuurbeschermers zorgen, want het is ook het strand waar zeldzame schildpadden in de regio hun eieren komen leggen. Een deel van het plastic-afval is voor de zoveelste keer de zee in meegesleurd, wat dodelijk kan zijn voor deze schildpadden, meeuwen en andere dieren.

Clarisse Buma van natuurbescherming Stenapa over de vervuiling

Kamervragen
De Tweede Kamer eist opheldering over de situatie. André Bosman (VVD) en Roelof van Laar (PvdA) hebben vandaag schriftelijke vragen gesteld.

Het komt vaker voor dat er veel restafval op de kust van Sint Eustatius terechtkomt. De afvalstort ligt op een ongunstige plek: elke keer als er een zware regenbui is, een orkaan, of als het stevig waait, stroomt het afval mee naar beneden – richting zee.

Het Zeelandia-strand waar beschermde zeeschildpadden komen om eieren te leggen - foto: Erik Bowman

Het Zeelandia-strand waar beschermde zeeschildpadden komen om eieren te leggen – foto: Erik Bowman

Het is aan de gezaghebber om aan de bel te trekken bij het ministerie van Veiligheid en Justitie voor steun uit Europees Nederland. “Het is ook in eerste instantie iets voor Statia zelf om op te lossen. Wij hoeven helemaal geen hulp vanuit Nederland”, verklaart raadslid Clyde van Putten (PLP). De troep ligt inmiddels al een week op de kust.

Oplossing
Eigenlijk is er al ruim een jaar de oplossing voor het steeds terugkerende milieuvervuiling. Er staat namelijk een gloednieuwe en moderne installatie om al het vuil op het eiland te verbranden of te recyclen. Maar die wordt door de gemeente waarschijnlijk pas medio 2017 in werking gesteld.

Door John Samson