Studenten van de SCS school op Saba

Studenten van de SCS school op Saba

THE BOTTOM – De Saba Comprehensive School (SCS) viert niet alleen haar veertigste verjaardag, maar ook dat de school als eerste van de BES-eilanden de door Nederland opgelegde basiskwaliteit voor beroepsonderwijs heeft behaald.

Gedeputeerde van Onderwijs Bruce Zagers, die zelf in 1998 slaagde op de SCS, zegt dat het halen van de basiskwaliteit een aantal jaren geleden niet mogelijk was. “Dankzij positieve ontwikkelingen na de staatkundige vernieuwingen op 10-10-’10 is het doel bereikt.”

Pastechi’s
Tijdens een feestelijke vergadering op de school dinsdagochtend, lichtte Zagers de uitdagingen die de school heeft doorstaan toe, zoals veranderingen in het onderwijssysteem en de fysieke structuur van de school. “De scholen op Saba functioneerden in principe zonder inkomsten. Er was genoeg om net de salarissen van leraren uit te betalen, maar er was geen geld over om verder te investeren. Als er wat nodig was, dan moest het schoolgeld gebruikt worden of pastechi’s verkocht worden om geld op te halen. De toekomst van het onderwijs op Saba zag er niet rooskleurig uit.”

SCS werd op 22 november 1976 geopend. De oprichters hadden een visie om technisch onderwijs voor jongeren op het eiland te bieden. Voor 1976 moesten kinderen na de basisschool naar een van de andere eilanden voor verder onderwijs.

SCS, die voorheen een technische basisschool (MAVO) was, biedt nu CXC curriculum en beroepsonderwijs (mbo niveau 2), technisch onderhoud en hospitality aan. Ook gouverneur Jonathan Johnson deelde zijn herinneringen. In zijn tijd was Nederlands nog de voertaal op school. “Honderden leraren en duizenden leerlingen hebben deelgenomen aan de school en het heeft een hoop gekost om de school open te houden, maar het is gelukt”, aldus Johnson.

Het onderwijssysteem is volgens Zager nu goed gefinancierd. Er hoeft geen schoolgeld geïnd te worden en er zijn plannen om de school uit te breiden.

Slagingspercentage
SCS vierde het afgelopen schooljaar opnieuw een slagingspercentage van 100 procent voor het academisch en beroepsonderwijs onderwijs. De jaarlijkse diploma-uitreiking werd afgelopen zaterdag gehouden.

Sinds 2012 bezoekt de Nederlande Onderwijsinspectie de scholen op de BES-eilanden. Alle scholen in Caribisch Nederland moeten uiterlijk dit jaar het afgesproken basisniveau hebben.

SCS-directeur Anton Hermans zegt dat het behalen van de basiskwaliteit te danken is aan het team van de school en hun inzet. “De SCS zal zich verder ontwikkelen en de kwaliteit blijven verhogen voor onze huidige en toekomstige studenten.”

Door Hazel Durand