WILLEMSTAD – Door de Caribbean Association of Banks (CAB) conferentie naar Curaçao te halen, hoopt Clark Russel, CEO van IBIS Management, samen met andere banken in de regio de problemen waarvoor (kleine) banken staan in de Caribbean samen aan te pakken.

Banken in de Verenigde Staten (VS) zijn voorzichtig op het aangaan of onderhouden van correspondentbank-relaties met kleinere banken in het buitenland, waaronder de Caribische regio. Vooral als deze landen een verhoogd risico hebben zijn de Amerikaanse banken huiverig. Volgens Russel ondervinden banken in de Nederlandse Cariben dezelfde problemen rondom correspondentbank-relaties. Het is belangrijk om samen een blok te vormen, vindt Russel.

IBIS management is een lokaal bedrijf dat regionaal opereert in het Caribisch gebied. Ze leveren diensten en technologie aan banken. Ze hebben door de jaren heen gemerkt dat de CAB de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen niet bereikt heeft, terwijl ze wel lid zijn. Dus heeft IBIS hen gevraagd naar Curaçao te komen.

Volgens Russel was het belangrijk de CAB-conferentie hierheen te halen omdat het bijdraagt aan de wisselwerking tussen East Caribbean bankiers en de lokale financiële sector. Voor lokale bedrijven is het belangrijk om te weten dat er een grote interesse bestaat om te exporteren naar de eilanden.

De CAB heeft leden van zoals Cayman Islands in het noorden, in de Bahama’s, Jamaica en Suriname en Guyana in het zuiden. Er zijn 55 leden, waaronder 40 banken, en enkele niet bancaire financiële instellingen.

Een aantal grote banken waren bij de conferentie vorige week; zoals Bank of America, Bank of New York, Crown Agents Bank, Wells Fargo bank, op regionaal niveau Republic Bank, Jamaica National bank, NCB, First Citizens, Royal bank of Canada, CIBC en Scotia bank. Hoewel sommige geen lid zijn van CAB namen ze wel deel aan de conferentie.

Door Sharelly Emanuelson