foto:

Aankondiging proefboring – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Energiemultinationals Repsol en Total gaan een proefboring uitvoeren naar aardgas in de wateren ten noorden van Aruba. Dit werd gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Hiermee gaat de derde fase in van de exploratie naar mogelijke delfstoffen in Arubaanse wateren van start.

De aankondiging kwam na maanden van speculatie en uitstel. Binnen de wandelgangen van het Bestuurskantoor werd al enige tijd met voorzichtig optimisme gesproken. Repsol en Total stelden een officieel besluit om over te gaan tot proefboringen een paar maanden uit vanwege de mindere gunstige olieprijs.

Uiteindelijk is het definitieve besluit afgelopen weekend gevallen en werd de Arubaanse regering op de hoogte gebracht van dat er een of meerdere proefboringen plaats zullen vinden. Vier boorgebieden verspreid over 80 kilometer en op ongeveer 15 kilometer afstand van de Arubaanse kust zijn aangewezen als mogelijke boorplekken. De locaties hebben de namen Bon Bini, Dushi, Lagadishi en Kini-Kini gekregen.

Willy Hernandez, regio-manager van Repsol, zegt dat in de komende periode een keuze gemaakt wordt over op welk van de vier locaties er wordt geboord. Een proefboring kost namelijk tussen de 50 en 100 miljoen dollar. Het hele proces zal ongeveer twee en een half jaar in beslag nemen, aldus Hernandez.

Fonds
Toen de regering en staatsoliebedrijf Compania Arubano di Petroleo eind 2012 met Repsol hebben getekend voor de exploratie en mogelijke exploitatie van delfstoffen sprak premier Mike Eman zijn wens uit om de inkomsten van een mogelijke aardolie- of gasvondst niet in de Landsbegroting te doen maar in een apart fonds, naar Noors model.

De premier aan dit nog steeds te willen doen. “Het rendement van het fonds zou dan naar de overheid worden overgemaakt om gebruikt te worden voor duurzame projecten”, aldus Eman. “We willen de zogeheten ‘Dutch Disease’ voorkomen waarbij een stijging van inkomsten zoals in Nederland gebeurde met de aardgasbaten voor problemen zorgde.”

Door Ariën Rasmijn