Jeanoushka Raphaela - foto: OLB

Jeanoushka Raphaela – foto: OLB

KRALENDIJK – Het Bestuurscollege van Bonaire, dat op 3 november de meerderheid verloor in de Eilandsraad, kan blijven zitten. De drie gedeputeerden krijgen gedoogsteun van UPB en onafhankelijk Eilandsraadslid Jeanoushka Raphaela.

Het was Raphaela die op 3 november brak met de coalitie die zij in mei had gevormd met MPB en onafhankelijk raadslid Esther Bernabela. Twee dagen later tekende ze een bereidwilligheidsverklaring met haar oude partij UPB en de Democratische Partij (PDB) voor onderhandelingen over een nieuwe coalitie.

Koers
Die onderhandelingen zijn ‘om verschillende redenen’ niet gelukt, schrijven UPB-leider James Kroon en Raphaela in een bedankbrief aan de PDB. Hoewel zij het niet in hun brief noemen lijkt het erop dat ze geen vertrouwen hebben in de stabiliteit van PDB. Binnen die partij zijn twee kampen ontstaan die het niet eens zijn over de koers. Eilandsraadslid Michael Pieters heeft vorige week in een uitgebreide brief zijn ongenoegen uitgesproken over het beleid van fractieleider Robby Beukenboom. Pieters behoort tot het kamp van ex-gedeputeerde en ex-lijsttrekker Clark Abraham.

De PDB heeft dagenlang intern vergaderd over de nieuwe coalitie, die ook wel Patia 2 (watermeloen 2) werd genoemd naar de partijkleuren van PDB en UPB, rood en groen. Dat had nog geen resultaat opgeleverd. De eerste patia-coalitie was gevallen doordat Raphaela en Bernabela de UPB verlieten. Kroon zit nu alleen namens UPB in de raad, maar heeft nu weer een blok gevormd met voormalig oud-partijgenoot Raphaela.

‘Rust’
Terwijl de drie fracties over een nieuwe coalitie spraken zocht de combinatie MPB-Bernabela, die samen vier van de negen zetels hebben in de Eilandsraad, toenadering tot de PDB, die drie zetels heeft. Ook daarop hebben de Democraten na intern overleg tot nu toe niet gereageerd.
Om Bonaire niet langer op te zadelen met een minderheidscoalitie hebben UPB en Raphaela besloten de onderhandelingen te staken. “In het belang van Bonaire en om de rust te laten wederkeren”, zegt Kroon in een mondelinge toelichting.

In een aparte gezamenlijke brief aan gezaghebber Edison Rijna schrijven Kroon en Raphaela dat de laatste haar brief van 3 november intrekt en dat ze beiden het huidige Bestuurscollege zullen ‘tolereren’ (gedogen). Zij gaan wel met MPB-Bernabela praten over aanpassingen in het prioriteitenprogramma voor de resterende bestuursperiode tot maart 2019.

Elvis Tjin Asjoe - foto: OLB

Elvis Tjin Asjoe – foto: OLB

Gedoogsteun
Volgens partijleider Elvis Tsjin Asjoe van MPB is het niet eerder gebeurd dat een college gedoogsteun kreeg op Bonaire. Hij is blij dat er nu steun is van zes van de negen eilandsraadsleden. ‘’Dat betekent dat we door kunnen gaan met waar we mee begonnen zijn.” Tsjin Asjoe gaat ervan uit dat de gedeputeerden, twee van MPB en een die namens Raphaela in het college zit, kunnen aanblijven tot de volgende verkiezingen.

Door Gijs van den Heuvel