Insel Air op Flamingo Airport Bonaire | Foto: Dick Drayer

Insel Air op Flamingo Airport Bonaire | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Insel Air wordt al een half jaar financieel ondersteund door de overheid van Curaçao. Dat zegt demissionair minister Eugène Rhuggenaath van Economische Zaken. Het noodlijdende luchtvaartbedrijf leeft behalve op een krediet van ontwikkelingsbank Korpodeko, ook op afspraken die via het ministerie van Financiën gemaakt zijn met de belastingdienst. 

Dit weekend trok Insel Air opnieuw bij de overheid aan de bel. Het luchtvaartbedrijf heeft geen cash meer om haar operaties uit te voeren en salarissen, inclusief premies en verzekeringen te betalen. Volgens Insel Air zit er nog 100 miljoen dollar vast in Venezuela.

Minister Eugène Rhuggenaath in gesprek met Dick Drayer

De ministerraad heeft een commissie van wijze mannen benoemd, onder aanvoering van oud-premier Etienne Ys, om niet alleen de zoektocht naar een strategische partner voor Insel te faciliteren, maar ook oplossingen te zoeken voor de financiële problemen op korte termijn.

“In de staat waarin Insel air nu verkeert, is het niet solide en bovendien ‘too big to fail’ geworden”, zegt Rhuggenaath. “De overheid zal geen luchtvaart ‘carrier’ worden, maar Curaçao kan het zich niet permitteren dat het bedrijf omvalt. Daarvoor is Insel Air te belangrijk geworden voor onze economie, werkgelegenheid en bereikbaarheid.”

De overheid moet zich terughoudend opstellen, vindt Rhuggenaath. Er moet wel een oplossing gevonden worden om de belastingschulden die Insel nu maakt niet op te laten lopen.

Lange termijn
De vraag of overheidssteun überhaubt kan, is volgens de minister achterhaald. “De focus van de commissie van Ys moet niet alleen zijn hoe op korte termijn een oplossing komt voor de cashflowproblemen van Insel Air, maar vooral: hoe kan die steun een duurzame oplossing zijn op lange termijn.”

Door Dick Drayer