Politieagenten op Bonaire -archieffoto: Belkis Osepa

Politieagenten op Bonaire – archieffoto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De korpsleiding van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) is zich bewust van het belang van integriteit in het politiekorps. Dat zegt de korpsleiding in een korte reactie op het afgelopen weekend naar buiten gekomen rapport van de Nederlandse ex-politiechef Gerard Bouman over KPCN. “Integriteit van het KPCN moet buiten kijf staan. Daarom wordt op ieder signaal alert gereageerd en zo nodig tegen opgetreden.”

“Het korps heeft kennis genomen van de signalen over integriteitsvraagstukken”, zegt de korpsleiding. “In aansluiting daarop zal het korps een onderzoek laten uitvoeren naar de lokale cultuur met betrekking tot de normen en waarden die bij een politie-organisatie horen, in relatie tot hun eigen lokale context.”

Dienstwagens
Bouman beschrijft in zijn rapport naast organisatorische tekortkomingen ook veel voorkomende schendingen van de integriteit door leden van het KPCN, waaronder privégebruik van dienstwagens. Dit zou al tientallen jaren gebeuren en daardoor lokaal geaccepteerd worden. Bouman vindt dat hier een einde aan moet komen.

De korpsleiding sluit zich aan bij de reactie van voorzitter Charles Mercelina van politievakbond NAPB BES gisteren, dat het integriteitsprotocol verder zal worden doorontwikkeld en dat, zegt de KPCN-leiding, ‘nadrukkelijk deel uit gaat maken van de cultuur van het korps’.

Verdere vragen, zoals over de aanbevelingen van Bouman voor een andere organisatie van het KPCN, worden ‘nu niet’ beantwoord.

‘Niet geloofwaardig’
De Nederlandse parlementariër Ronald van Raak (SP) noemt het rapport echter ‘niet geloofwaardig.’ “Bouman is zelf betrokken bij een onderzoek naar corruptie, dat kan bij een onderzoek naar integriteit echt niet. Er zijn wel redenen om goed naar de organisatie te kijken, en niet alleen met een Nederlandse blik. Het gaat erom hoe we met beperkte middelen een goede politiemacht krijgen.”

Van Raak weet niet precies wie het onderzoek wel zou moeten uitvoeren, maar in ieder geval ‘iemand die ervaring heeft op de eilanden’.

Door Gijs van den Heuvel en Pieter Hofmann