THE BOTTOM – De samenwerking tussen publiek en wetenschappers heeft tijdens de jaarlijkse wetenschapsmaand op Saba een ontdekking opgeleverd: een schorpioen waarvan vermoed werd dat hij op Saba zou bestaan – want het bestaat ook op de omliggende eilanden – is vier jaar nadat er voor het eerst naar werd gezocht ontdekt.

Omdat het beestje al zo lang geïsoleerd leeft, is het waarschijnlijk zo veranderd dat het om een nieuwe soort gaat. Sea and Learn, een opzettelijke verschrijving, is de naam van de wetenschapsmaand die elk jaar plaatsvindt op het eiland en op de zee rond rond Saba in de maand oktober.

Inwoners van Saba, scholieren en toeristen kunnen de hele maand gratis lezingen volgen en meegaan op wetenschappelijke expedities. Begonnen als een initiatief om toeristen te trekken is het evenement belangrijk geworden voor Saba en inmiddels ook voor de wetenschap.

Burgerwetenschap
Het is niet de eerste keer dat de ‘burgerwetenschap’ (waarbij burgers worden betrokken bij onderzoek) een nieuwe ontdekking oplevert. Eerder werd door dezelfde spin- en schorpioendeskundige; Lauren Esposito, samen met een paar studenten op Saba een paarse spin ontdekt die uniek is voor het eiland.

Door Karin Schagen