Nunu Raphaela (m) werd in februari door waarnemend gezaghebber Betancourt (l) beëdigd als nieuw Eilandsraadlid

Jeanoushka Raphaela (m) werd in februari door waarnemend gezaghebber Betancourt (l) beëdigd als nieuw Eilandsraadlid

KRALENDIJK – De coalitie op Bonaire heeft geen meerderheid meer in de Eilandsraad. Jeanoushka ‘Nunu’ Raphaela heeft haar steun ingetrokken. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat het Bestuurscollege zijn ontslag zal indienen bij gezaghebber Edison Rijna.

De breuk komt amper een half jaar na het aantreden van het Bestuurscollege van MPB en de onafhankelijke Esther Bernabela en Raphaela. Bernabela brak in mei met de toenmalige bestuurspartij UPB, waardoor de zogenoemde patiacoalitie (watermeloen, groen met rood) met de PDB ten val kwam. In februari was Raphaela al opgestapt bij UPB, kort nadat zij was geïnstalleerd als Eilandsraadslid.

Raphaela trekt nu haar steun aan de coalitie in omdat ‘ondanks de mooie woorden en beloftes van de politieke leider van de MPB (Elvis Tjin Asjoe, red.)’ het leven van minderbedeelden nog steeds niet is verbeterd. Ze noemt het minimumloon dat beneden het bestaansminimum ligt, de onderstand en pensioenuitkering waarvan mensen niet kunnen leven en de kinderbijslag van maar 40 dollar.

Volgens het Eilandsraadslid moet het Bestuurscollege zich anders opstellen tegenover Nederland. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) doet volgens haar wat het wil met Bonaire zonder dat de coalitie en bestuurders protesteren.

Door Gijs van den Heuvel