beeld: Sharelly

Lokale zwemtalenten moeten nu regelmatig uitwijken naar het buitenland – beeld: Sharelly Emanuelson

WILLEMSTAD – Het zwembad van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) is al een jaar dicht en zal voorlopig niet klaar zijn. De renovatie is in volle gang, maar wordt geplaagd door vertragingen. “We hopen dat het zwembad snel gereed is”, zegt voorzitter Glyselle Hanst van Federashon Aquatico Kòrsou.

Volgens Hanst hadden en hebben zij als organisatie geen invloed op de vertragingen. “We zijn een organisatie die afhankelijk is van geld van de regering en daarnaast zijn wij ook afhankelijk van het bedrijf die de volledige renovatie doet van het stadion.” Het gesloten zwembad heeft consequenties voor de verschillende zwemteams en wedstrijdzwemmers op Curaçao.

Trots
Sigmund Sasso, voorzitter van Sithoc: “Bij de profselectie van vorig jaar zat meer dan de helft van het Sithoc team. Eén zwemmer is tot atleet van het jaar benoemd; Isacar Paula. Verder hebben we ook Mauricio Payne, Adrian Hoek en Tiareth Cijntje die deel vormen van een topteam”. Sithoc coach Reginaldo Brizuela Gonzalez vult Sasso aan en zegt dat we trots moeten zijn op de jongeren die sporten, elke dag komen trainen en aan hun discipline werken.

beeld - Sharelly

Volgens coach Reginaldo Brizuela Gonzalez is er genoeg lokaal zwemtalent – beeld: Sharelly Emanuelson

Een van de topzwemmers vertelt dat schoolslag zijn favoriete slag is, aangezien hij zich daarbij het meest comfortabel voelt. Naast de internationale kampioenschappen, wilt hij graag meedoen met de Olympische Spelen. Coach Reginaldo vindt daarom dat een land/eiland sport als een prioriteit moet beschouwen. “Daarbij horen ook de faciliteiten.”

Normaal organiseert Federashon Aquatico ongeveer zes tot acht zwemwedstrijden per seizoen. De zwemclubs mogen ook zelf een wedstrijd organiseren. De clubs kunnen Federashon Aquatico vragen voor ondersteuning, zodat alles wordt gedaan volgens de regels van de internationale zwemfederatie Fina. Een voorbeeld hiervan is de EU Swim die deze maand door Bulado Swimming Club op Curaçao is georganiseerd.

Beperking
Er kunnen minder wedstrijden georganiseerd worden, omdat er maar één bruikbaar bad van 25 meter is. Vervolgens kunnen de teams niet optimaal trainen en worden de topzwemmers, die met internationale wedstrijden willen meedoen, genoodzaakt naar het buitenland te gaan. De teams ondervinden hierdoor een beperking, verliezen hun leden en krijgen er niet gemakkelijk nieuwe zwemmers bij.

Lokale zwemsporters hebben beperkte mogelijkheden om te trainen - beeld: Sharelly

Lokale zwemsporters hebben beperkte mogelijkheden om te trainen – beeld: Sharelly Emanuelson

Naast het gebrek op Curaçao heeft Bonaire helemaal geen zwembad en trainen de Bonairiaanse zwemmers alleen in de zee. “In de zee kunnen we niet alle technieken oefenen, daar is echt een zwembad voor nodig”, zegt Nathalie Petersen, coach van Bonaire Barracudes Swim, die aanwezig was bij de EU Swim. Aruba heeft meer faciliteiten en doelt ondertussen op de Olympiade. Daarnaast kunnen Arubaanse sporters voor Aruba uitkomen op de Olympische Spelen, Curaçao kan dat niet en moet kiezen om onder de Arubaanse of Nederlandse vlag mee te doen aan de Spelen.

Federashon Aquatico Kòrsou, de zwemclubs en zwemmers hopen dat ze begin volgend jaar weer bij SDK terechtkunnen.

Door Sharelly Emanuelson