Foto: John Samson

ROTTERDAM – Curaçao heeft te weinig expertise in huis over de ingewikkelde regelgeving van de Europese Unie. Daardoor zou het eiland nu nog miljoenen euro aan subsidiegeld mislopen.

Dat concludeert Anthony Begina, die sinds begin dit jaar voor de Curaçaose regering zaken doet met Brussel. Het eiland heeft sinds de opsplitsing van de Nederlandse Antillen in 2010, nog geen diplomaat die in Brussel woont en werkt. Daardoor kan er niet goed gelobbyd worden om de fondsen binnen te halen.

Curaçao wil daarom in zeven maanden tijd twaalf ambtenaren gaan opleiden, maakte Begina bekend tijdens een bijeenkomst in Rotterdam met jongeren. De opleiding kost zo’n half miljoen euro.

Maar volgens de topdiplomaat levert die investering zo’n 60 miljoen euro op voor projecten op het eiland. Er is wel haast, want Brussel stelt de huidige subsidiepot tot 2020 beschikbaar.

Anthony Begina vertelt onder meer aan Curaçaose jongeren in Nederland over zijn werk als plaatsvervangende gevolmachtigd minister - foto: John Samson

Anthony Begina vertelt onder meer aan Caribisch-Nederlandse jongeren in Rotterdam over zijn functie als plaatsvervangende gevolmachtigd minister – foto: John Samson