Advocaat Knoops staat de lokale media te woord - foto: Anneke Polak

Advocaat Knoops staat de lokale media te woord – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – “Iets in het dossier zegt ons dat de zaak Babel niet klopt.” Woorden van de Nederlandse topadvocaat Geert Jan Knoops vandaag tijdens de regiezitting van het hoger beroep. “Er zijn wel heel veel toevalligheden.”

Knoops is de nieuwe advocaat van verdachten Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs. In een drie uur durend betoog nam hij tijdens de regiezitting een voorschot op de inhoudelijke behandeling. Op 16 november beslist de rechter of de onderzoekswensen van Knoops worden ingewilligd en wanneer de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep plaatsvindt.

‘Bedreiging gevestigde orde’
Volgens de topadvocaat, die tijdens de zitting werd bijgestaan door zijn vrouw en collega-advocaat Carry Knoops, is er sprake van zwartmaking door politieke rivalen en vormde Schotte al bij het begin van zijn politieke loopbaan een bedreiging voor ‘de gevestigde orde’. Het advocatenteam, dat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran opvolgt, is sinds twee maanden belast met de zaak en doet nu intern onderzoek. Daarvoor heeft Knoops nog vier maanden nodig en hoopt die tijd te krijgen van rechter Radder.

MOT-meldingen
“Er was geen grondslag voor een justitieel onderzoek naar Schotte. Van de twee aangiftes was er één anoniem. Fundashon Akshon Sivil (FAS) ronselde mensen die aangifte wilden doen tegen Schotte. Een strafrechtelijk onderzoek kan nooit starten met een anonieme aangifte, tenzij er ernstige bedreigingen zijn geuit maar dat weten we niet want dat heeft het OM niet onderzocht. De twee aangiftes zijn gebaseerd op de gelekte MOT-meldingen. Terwijl in 2011 nog werd gemeld dat het geen verdachte transacties waren.”

Knoops stelt dat de MOT-meldingen vanuit de kluis van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) zijn gelekt aan de media en dat het lek alleen bij de VDC zelf kan zitten. Knoops vindt dat toenmalig VDC-hoofd Edsel Gumbs moet worden gehoord in deze zaak.

Gerrit Schotte werd in maart dit jaar veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijk wegens witwassen, valsheid in geschrifte, het bezit van jammers, valse aangifte van verlies van zijn diplomatieke paspoort en ambtelijke omkoping. Ook zou hij vijf jaar uit het passieve kiesrecht moeten worden ontzegd. Cicely van der Dijs kreeg achttien maanden waarvan negen voorwaardelijk.

Door Anneke Polak