Stef Blok

Stef Blok

DEN HAAG – Nederland heeft Sint Maarten een aflossing geboden van een al bestaande lening, ondanks dat het land de financiën niet op orde heeft. Sint Maarten zou verder in de problemen raken als dat geblokkeerd zou zijn.

Dat heeft plaatsvervangend minister Stef Blok (Koninkrijksrelaties) vandaag in de Tweede Kamer gezegd tijdens het vragenuur. Hij benadrukt dat het gaat om een aflossingsschema voor een al bestaande lening, en niet om een nieuwe lening.

André Bosman (VVD) had vragen gesteld na berichtgeving dat een lening van Sint Maarten van 26 miljoen gulden verlengd was door Nederland. Dit ondanks dat Sint Maarten niet voldoet aan de consensus-Rijkswet financieel toezicht en daarom niet mag lenen.

Strengere voorwaarden
De aflossingsvoorwaarden zijn strenger geworden voor Sint Maarten. De aflossingstijd is vastgesteld op 7 jaar en heeft een hoger rentepercentage. Over twee jaar begint het land met aflossen.

Blok: “Het helemaal niet verstrekken van een lening had tot grote financiële problemen geleid, maar zomaar een nieuwe lening verstrekken zou ook niet passend zijn. We laten dit dan ook niet geruisloos voorbijgaan.” Volgens de minister kan Sint Maarten voldoen aan de door Nederland gestelde betalingseisen.

Technisch default
De regering van Sint Maarten heeft al langer financiële problemen en dreigt in een zogeheten technisch default terecht te komen. Dat betekent dat het land niet meer kan voldoen aan de afbetaling van leningen of andere betalingsvoorwaarden. Na een default is het risico op een faillissement groot. Meestal is er dan niet of nauwelijks geld voor basisvoorzieningen van een land. Blok noemt als mogelijk voorbeeld politiesalarissen, watervoorziening of levensmiddelen.

Volgens het Statuut zijn de Koninkrijkslanden verplicht elkaar bij te staan. De minister wil echter niet vooruitlopen op wat Nederland zou doen bij een Sint Maartens default. Daarvoor is een dergelijke situatie te ernstig. “Maar het is niet zo dat er een carte blanche is voor de regering van Sint Maarten”, zegt Blok.

 

Door Pieter Hofmann