Het is de eerste keer dat Saba meedoet met de verkiezing - foto: Hazel Durand

Het is de eerste keer dat Saba meedoet met de verkiezing – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Een filmploeg van de Duitse tv-show Terra X én een filmploeg van de Discovery channel waren het afgelopen weekend op Saba om promotiemateriaal te schieten. Saba is namelijk genomineerd in de publieksverkiezing het ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’.

De nominatie heeft voor internationale interesse in Saba gezorgd, in een tijd dat de lokale toerisme-industrie het moeilijk heeft. Saba Conservation Foundation, Saba Archaeological Center en de eilandsraad hebben al een plan gemaakt, mocht Saba het prijzengeld – dat kan oplopen tot 300.000 euro – winnen. “We zullen flink investeren in het verbeteren van de hiking routes en het beter bevoorraden van het maritieme gebied”, zegt directeur Kai Wulf van Saba Conservation Foundation.

Het is de eerste keer dat de BES-eilanden mee kunnen doen met de publieksverkiezing.

Suggesties
De suggesties van bezoekers van het eiland zijn de leidraad voor het plan, aldus Wulf. Booteigenaren hebben gevraagd om watertaxi’s, een kleine pantry, een standby monteur en betere toegang om brandstof te tanken. De stichting wil ook grotere en veilige boeien plaatsen voor superjachten.

De hiking routes waren al een punt van bezorgdheid en worden beetje bij beetje verbeterd. Ook zijn er plannen voor een botanische tuin.

Duikgebieden
Duikers hebben gevraagd voor meer gediversifieerde duikplaatsen en het doel is om nichemarkten te richten op duikers die gespecaliseerd zijn op techduiken en het duiken met haaien. Ook willen de duikers een internetverbinding bij de haven.

Saba is samen met dertien andere Nederlandse natuurgebieden genomineerd. Twintig gebieden hadden zich opgegeven. Nu richten de stichtingen zich op het promoten van Saba. “De nominatie alleen zorgt al voor veel publiciteit”, zegt Wulf. “Wij zijn ook uitgenodigd door RTL om het eiland te komen promoten.”

Stemmen
De publieke stemming sluit op 31 oktober, waarna de Nederlandse staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam de drie winnaars met de meeste stemmen zal aankondigen. Het publiek kan stemmen via deze website.

Door Hazel Durand