De pioniers van de bubblingmuziek in de beginjaren, MC Pester (Ruben la Cruz) en DJ Moortje (Anthony) - foto: Bubbling Bandje 64

De pioniers van de bubblingmuziek in de beginjaren, MC Pester (Ruben la Cruz) en DJ Moortje (Anthony) – foto: Bubbling Bandje 64

AMSTERDAM – De Antilliaanse bubbling-muziek heeft een grote impact gehad op internationale hitnummers. Dat zeggen wereldberoemde deejays en een wetenschapper van de universiteit Harvard in een nieuw verschenen documentaire.

‘Bubbling Bandje 64’, over de pioniers DJ Moortje en MC Pester, is tijdens het Amsterdam Dance Event in premiere gegaan. Onder meer de deejays Hardwell, Afrojack en Chuckie vertellen over de invloed van de Antilliaanse muziekgenre op hun succes.

John Samson sprak de makers van de documentaire:

‘Nederlands-Antilliaans product’
Bubbling werd door het duo DJ Moortje en MC Pester eind jaren ’80 in Nederland uitgevonden. Moortje wist op een slimme manier dancehall-platen sneller te laten draaien, waardoor er een geheel nieuwe muziekgenre ontstond. Pester zorgde voor de controversiële en opzwepende teksten. Er wordt vanuit gegaan dat hij ook het billenschudden en het ‘schuren’ geïntroduceerd heeft met de opkomst van de bubbling.

Volop aandacht
De film van journalisten Sanderijn Loonen en Wensly Francisco krijgt veel aandacht van de Nederlandse media. Tijdens het jaarlijkse Museumnacht op 5 november zal de documentaire de herhaald worden in het Stadsarchief in Amsterdam. Het is volgens de maker de bedoeling dat ‘Bubbling Bandje 64’ later ook op Curaçao te zien is.

Door John Samson