WIB vestiging op Saba - foto: Hazel Durand

WIB vestiging op Saba – foto: Hazel Durand

DEN HAAG – Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is in gesprek om de pinautomaat van de Windward Islands Bank (WIB) op Saba operationeel te houden. Het Sabaanse bankfiliaal gaat eind november definitief dicht.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Kamerleden André Bosman en Aukje de Vries (beiden VVD) hadden de bewindsman om opheldering gevraagd.

WIB vertrekt na acht jaar van het eiland. Reden zijn vooral de tegenvallende resultaten. Door de sluiting blijft alleen de Royal Bank of Canada (RBC) over, dat één filiaal in Windwardside heeft.

Bezorgd
Het Bestuurscollege op Saba is bezorgd over het vertrek van WIB. Er dreigt nu maar één pinautomaat over te blijven op het hele eiland. Inwoners van The Bottom zouden voortaan naar de RBC in Windwardside moeten om geld op te nemen.

Het Bestuurscollege wil daarom een tweede pinautomaat op het eiland handhaven. Om het vertrek van WIB te compenseren, moet er ook meer ingezet worden op online bankieren.

Rekeninghouders
Sabaanse WIB-rekeninghouders die online bankieren, kunnen hun rekening aanhouden en worden opgenomen in het klantenbestand van WIB Sint Eustatius. Eventueel kunnen ze een nieuwe rekening openen bij WIB Sint Maarten of anders overstappen naar een andere bank, schrijft Dijsselbloem.

Monopolie
Bosman en De Vries wilden ook weten of er geen sprake is van een monopoliepositie van RBC op het eiland. Dijsselbloem antwoordt dat er op Saba duizend nog geen potentiële rekeninghouders zijn, het aanbod van banken is daarom ‘inherent beperkt’. Wel zou het ongewenst zijn als de positie van de RBC negatieve gevolgen zou hebben, vindt de minister.

Pinnen bij de RBC-automaat met een WIB-rekening kost 5 dollar extra per transactie.

Door Pieter Hofmann