Minister Plasterk (links) dinsdag met premier Eman (rechts) en minister Sevinger - foto: regering Aruba

Minister Plasterk (links) afgelopen dinsdag met premier Eman (rechts) en minister Sevinger – foto: regering Aruba

ORANJESTAD – Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties heeft toegegeven dat er grove fouten zijn gemaakt met de benoeming van Alfonso Boekhoudt als de nieuwe gouverneur van Aruba.

Dat zegt de Arubaanse premier Mike Eman in een verklaring, nadat beide bewindslieden dinsdag nog hadden afgesproken om zich te onthouden van verder commentaar.

Eman spreekt van een ‘grote vertrouwenscrisis’ richting de Koninkrijksregering nadat op twee punten de benoemingsprocedure fout was gelopen. Ten eerste omdat als de Rijksministerraad problemen zou hebben gehad met de Arubaanse kandidaat Angel Bermudez vanwege zijn leeftijd, zij Aruba had kunnen vragen met een andere kandidaat te komen. “Maar het kan nooit volgens de procedures, geratificeerd in de Rijksministerraad op 2002, dat zij op zichzelf zomaar een kandidaat parachuteert.”

Protest
Het andere punt is dat de Arubaanse regering Boekhoudt heeft gezegd dat het ‘hem zou sieren als hij de Nederlandse regering laat weten dat hij niet de Arubaanse kandidaat is’. Volgens Eman is beide niet gebeurd en heeft Nederland ‘alle respect verloren en de overeenkomst van 2002 op een grove wijze geschonden’. Volgens de premier heeft niet alleen Aruba, maar ook Curaçao en St. Maarten bij de Rijksministerraad geprotesteerd tegen deze handelswijze.

Aruba had de kwestie aanhangig kunnen maken bij de Raad van State, zegt Eman. Maar omdat de benoeming al was vastgelegd in een Koninklijk Besluit en dus koning Willem-Alexander al had getekend, is besloten om met minister Plasterk te gaan zitten. In dat gesprek dat dinsdag plaatshad, heeft volgens Plasterk toegegeven dat er dus ‘grove fouten’ zijn gemaakt, zegt Eman.

Intensief gesprek
Maar omdat Aruba geen ‘dispuut’ wilde hierover, is besloten na een ‘lang en intensief gesprek’ om tot een akkoord met het Koninkrijk te komen. Oftewel de benoeming van Boekhoudt blijft gehandhaafd.

Door Sharina Henriquez